nieuws

Wereld gebruikt 120 mio ton graan voor bio-ethanol

nieuws
Wereldwijd werd er in 2008 120 miljoen ton graan gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Dat is 5 pct van de totale graanproductie van vorig jaar. In vergelijking met 2007 is dat een stijging van 10 pct. Dat schrijft de onderzoeksorganisatie Worldwatch in een rapport over de graanmarkt.
12 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Wereldwijd werd er in 2008 120 miljoen ton graan gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Dat is 5 pct van de totale graanproductie van vorig jaar. In vergelijking met 2007 is dat een stijging van 10 pct. Dat schrijft de onderzoeksorganisatie Worldwatch in een rapport over de graanmarkt.

In totaal werd er vorig jaar 2,3 miljard ton graan geproduceerd in de wereld. Dat is een recordhoeveelheid. Azië is de belangrijkste graanproducent ter wereld. Het produceerde vorig jaar 969 miljoen ton graan. Dat is 42 pct van de wereldproductie. Ongeveer 43 pct van het graan uit Azië bestaat uit rijst. Na Azië zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie de grootste graanproducenten.

Volgens Worldwatch wordt er ongeveer 700 miljoen hectare land gebruikt voor de graanteelt. “Dat is minder dan vroeger, maar de opbrengsten per hectare zijn de laatste 46 jaar met 146 pct gestegen”, klinkt het. De recordproductie van 2008 heeft de voorraden terug enigszins op peil gebracht. De graanvoorraden zouden 23 pct van de wereldconsumptie dekken. “Dit geeft voldoende voedselzekerheid, maar toch zijn de voorraden beperkter dan vroeger”, weet de organisatie.

Boeren in ontwikkelingslanden verbouwen ruim 6 pct van alle graan in de wereld, maar in die landen woont 12 pct van de wereldbevolking. Volgens Worldwatch hebben deze landen onvoldoende toegang tot afzetmarkten en wordt er te weinig geïnvesteerd in mensen, infrastructuur en onderzoek.

Wereldwijd worden er 150 voedselgewassen verbouwd. “Vroeger waren dat zo’n 10.000 gewassen. Slechts vier gewassen – maïs, rijst, tarwe en aardappelen – leveren meer dan de helft van de voedingswaarde voor de mensen. Graangewassen zijn cruciaal voor de voedselzekerheid”, stelt Worldwatch.

De organisatie pleit daarom voor meer aandacht voor inheemse graansoorten, zoals gierst en quinoa. “Deze graansoorten hebben vaak een hogere voedingswaarde dan tarwe, rijst of maïs. Het verhogen van de productie van inheemse graansoorten kan een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid van arme mensen”, aldus Worldwatch.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek