Welke boom past in jouw tuin?

In de Vlaamse tuinen kunnen nog miljoenen bomen geplant worden. Plantkundige Martin Hermy lijstte ter inspiratie 570 geschikte soorten op. “We horen altijd dat er omwille van het klimaat en de biodiversiteit veel bos moet bijkomen”, zegt hij. “Maar kijk ook eens naar het potentieel van onze tuinen. Ik schat dat er daar plek is voor acht miljoen bomen.”

2 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 2 december 2020 12:36
Lees meer over:

We kappen nog te veel onnodig bomen in onze tuin. En daar wordt plantkundige Martin Hermy een beetje kwaad van. “Vaak worden bomen gekapt omdat ze niet aan de verwachting van de eigenaars voldoen”, verzucht hij. “Ze worden te groot of ze hangen over, wat dan voor ruzie met de buren kan zorgen. Om mensen te helpen om de ideale boom voor hun tuin te kiezen, ben ik in mijn pen gekropen.”

Resultaat: het boek ‘De juiste boom voor jouw tuin’. Auteur Martin Hermy is bioloog en emeritus professor aan de KU Leuven. Een professioneel leven lang wijdde hij zich aan planten en bossen, maar deze keer kijkt hij weg van het bos en richt hij zijn blik op het groen in de onmiddellijke nabijheid van de huizen.

Vind de perfecte match

“Ik wou geen catalogus of encyclopedie schrijven, en al evenmin de zoveelste opsomming van soorten”, legt hij uit. “Daarom heb ik de bomen opgedeeld in 24 groepen volgens onder andere hun vorm, kleur, geur, vruchten en de mate waarin ze bestand zijn tegen schaduw, droogte of nattigheid. Ik ken geen publicatie in het Nederlands die het over die boeg heeft gegooid. Het leuke was dat ik zo zelf nog veel ontdekt heb.”

Kies voor loofbomen: die geven schaduw in de zomer en laten de zon door in de winter

Martin Hermy - Auteur 'De juiste boom voor jouw tuin'

Volgens Martin Hermy zijn twee zaken bij de keuze van een boom die goed matcht met je tuin. “Allereerst: hoe groot is je tuin, hoeveel ruimte heb je om bomen te planten? De vuistregel: je kiest het best een boom die niet hoger wordt dan twaalf meter. Hoe hoger, hoe meer kans op conflicten met de buren en op slapeloze nachten als het stormt.” En om wettelijk ook in orde te zijn, moet je ook minstens twee meter van de perceelgrens afblijven.

Het tweede aandachtspunt: kan de boom tegen vorst? “Zeker in het buitengebied is dat belangrijk”, tipt Martin Hermy. “Het klimaat is dan wel aan het opwarmen, maar dat wil niet zeggen dat we geen koude winters meer zullen meemaken. Denk maar aan 2010, toen de eucalyptusbomen kapotvroren. In de steden, waar het minder afkoelt, speelt dat minder.”

Potentieel voor 8 miljoen bomen

Een boom zorgt ook voor wat welkome afkoeling op hete zomerdagen. “Wil je van de afkoelende invloed van je bomen genieten, plaats ze dan naar het zuiden of het westen toe, op zes tot tien meter van de woning”, geeft Martin Hermy mee. “En kies voor loofbomen. Die geven schaduw in de zomer en laten in de winter, als ze hun bladeren kwijt zijn, de zon door.”

Volgens de emeritus professor bevindt er zich een aanzienlijk bomenpotentieel in de Vlaamse tuinen. “We horen altijd dat er omwille van het klimaat en de biodiversiteit veel bos moet bijkomen”, zegt hij. “Maar de ruimte is schaars en zeer gegeerd door de verschillende sectoren. Vergelijk dat met de tuinen. In de tuin van twee miljoen Vlaamse woonpercelen kunnen vier bomen geplant worden, dat is een voorzichtige, realistische aanname. In totaal geeft dat dus acht miljoen bomen.”

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek