Warme bakkers in het nauw door gasprijzen

Steeds meer bedrijven komen in de problemen door de stijgende energiekosten. Ongeveer 80 procent van de bakers werkt met gasovens. Bakkers Vlaanderen vraagt dat de overheid te hulp schiet.

23 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 23 augustus 2022 21:39

“Bakkers zijn erg kwetsbaar voor de boomende gasprijzen”, zegt Bart Ceulemans, de woordvoerder van de sectorfederatie Bakkers Vlaanderen, aan De Tijd. De federatie vertegenwoordigt 900 bakkerijen in Vlaanderen. “Ongeveer 80 procent van de bakkers werkt met gasovens. De meeste ambachtelijke bakkers hebben wel een buffer. Maar met de huidige prijzen smelt die als sneeuw voor de zon. En we weten niet hoe de prijzen evolueren. Sommige van onze leden zagen hun energievoorschotten in een maand van 400 naar 2.000 euro exploderen. Iets minder dan een vijfde van de bakkers die we gepolst hebben heeft nog een vast energiecontract. Die hebben voorlopig minder zorgen, maar beseffen maar al te goed dat dat ook voor hen een eindig verhaal is.”

Ook de personeelskosten blijven stijgen en de grondstoffen zijn fors duurder sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. “Met tekorten hebben we gelukkig nog niet gekampt, al zat de molenaar met wie we samenwerken eerder dit jaar wel even op zijn tandvlees. Brood met zonnebloempitten bieden we niet meer aan. Die zijn te duur omdat ze uit Oekraïne komen”, zegt Folkert Van Kerckhove van de Gentse coöperatieve bakker CoPain aan De Tijd

De hogere kosten aan de klant doorrekenen is niet . ‘De bakkersfederatie adviseert de prijzen met 12 procent te verhogen. Maar we houden het voorlopig op 10 procent. We wachten af hoe de prijzen evolueren.Omdat de vooruitzichten zo somber zijn, kijkt Bakkers Vlaanderen naar de overheid voor hulp. “We willen dat de overheid inziet hoe ernstig de situatie is. Als niets gebeurt, dreigt de klassieke warme bakker uit het straatbeeld te verdwijnen. Wie geneigd was een bakkerij te beginnen, zal daar wel twee keer over nadenken.”

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek