nieuws

"Waarom geen bodemprijs voor veehouders?"

nieuws
"We verkopen al maanden met verlies. Eerst was gezegd dat het met Nieuwjaar zou beteren, daarna zou de situatie opklaren in het voorjaar en nu denkt men al aan Pasen. Dit wordt stilaan onhoudbaar", zucht de West-Vlaamse varkenshouder Hedwig Kerckhove. "De vraag naar varkensvlees stijgt wereldwijd, maar de resultaten laten op zich wachten. Varkenshouders moeten uitstel van betaling of krediet vragen aan de veevoederfabrikant en de dierenarts, waardoor sommige bedrijven geruisloos in handen komen van de integratoren".
8 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
"We verkopen al maanden met verlies. Eerst was gezegd dat het met Nieuwjaar zou beteren, daarna zou de situatie opklaren in het voorjaar en nu denkt men al aan Pasen. Dit wordt stilaan onhoudbaar", zucht de West-Vlaamse varkenshouder Hedwig Kerckhove. "De vraag naar varkensvlees stijgt wereldwijd, maar de resultaten laten op zich wachten. En intussen blijven de dieren natuurlijk eten".

De rundvee- en varkenshouders kampen al bijna een jaar met zware verliezen. Grote boosdoener is de forse stijging van de prijs van het veevoer die ze niet kunnen compenseren door hogere verkoopsprijzen voor hun slachtrijpe dieren. Uittredend provinciaal voorzitter van Boerenbond Hedwig Kerckhove uit Zwevezele is zelf varkenskweker. Hij toont ons een factuur van bijna 7.000 euro die zijn leverancier van varkensmeel hem 's ochtends toestuurde.

"De sterke stijging van de voederprijzen heeft alles te maken met de wereldwijde stijging van de graanprijzen. Op zich is dat goed nieuws voor de akkerbouwers, die eindelijk de periode van historisch lage prijzen de rug konden toekeren. Maar granen zijn nu eenmaal ook de basis en het hoofdbestanddeel van het veevoeder, zodat de veehouders al bijna een jaar de dupe van het verhaal zijn".

"Als we de duurdere voederprijzen zouden kunnen doorrekenen dan was er geen probleem, maar de prijs die wij voor onze dieren krijgen, stijgt niet en is zelfs licht dalend. De rekening is snel gemaakt: wij werken met verlies. We verkopen onze dieren momenteel aan circa één euro per kilo en betalen ook één euro aan voeders om één kilo varkensvlees te kweken. Maar voor de biggen hebben wij duurder voeder nodig, zodat wij eigenlijk geld toeleggen op de verkoop van onze dieren".

Intussen blijft de crisis duren en stapelen de verliezen zich op. "De vooruitzichten zijn eigenlijk niet slecht. De vraag naar varkensvlees stijgt wereldwijd, maar de resultaten blijven voorlopig uit. Heel veel bedrijven zitten op droog zaad, al is dat niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Varkenshouders moeten uitstel van betaling of krediet vragen aan de veevoederfabrikant en de dierenarts, waardoor sommige bedrijven soms geruisloos in handen komen van de integratoren".

"Vooral de zeugenhouderijen en veehouders die niet op een andere bedrijfstak kunnen terugvallen, geven er de brui aan", luidt het. Nochtans zijn er volgens Kerckhove oplossingen mogelijk. "Om de voederprijzen te verlagen, pleiten we voor de afschaffing van het verbod op het gebruik van diermeel bij de productie van voeders. Er moet ook grondig nagedacht worden over het gebruik van genetisch gemodificeerd graan, dat wel toegelaten is in de Verenigde Staten maar niet in Europa. Er moet eindelijk eens duidelijkheid komen: ofwel is het schadelijk en moet het overal verboden worden, ofwel is het niet schadelijk".

"Maar ook aan de kant van de verkoopprijs kan er iets gebeuren. De kloof tussen wat de producent krijgt en wat de consument in het warenhuis of bij de slager betaalt voor zijn kilo vlees, wordt steeds groter. Akkoord, de tussenschakels kampen ook met stijgende energieprijzen. Maar waarom kan er voor de veehouder geen minimum- of bodemprijs worden vastgelegd zodat hij niet onder kostprijs moet verkopen?" vraagt Kerckhove zich af.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek