Waar blijft subsidie voor peulvruchten voor humane consumptie?

Next Food Chain, een netwerkorganisatie van voedingsbedrijven zoals Aoste, Arvesta en Alpro en middenveldorganisaties zoals EVA en Bond Beter Leefmilieu (BBL), vraagt de Vlaamse overheid om ook de lokale eiwitteelt voor menselijk consumptie financieel te ondersteunen. “Als de teelt van peulvruchten maximaal ondersteund zou worden, zorgt dat ervoor dat onze landbouwers mee de vruchten plukken van de nodige shift richting meer plantaardige eiwitten”, klinkt het.

24 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 24 september 2020 13:45
Lees meer over:

Septembermaand is oogstmaand. Ook voor peulvruchten van eigen kweek zoals onder andere soja, kikkererwten en de gele erwt. Voor de Vlaamse landbouw zijn deze teelten een kans. “Ze kunnen goed tegen droogte en ze zijn erg gewild”, vertelt Laurens De Meyer, landbouwadviseur bij BBL. “Ze zijn namelijk de grondstof van vlees- en zuivelvervangers waar een groeiende groep flexitariërs regelmatig gebruik van maakt.”

Resultaten van een onderzoek dat EVA vzw en iVOX in januari 2020 uitvoerden, tonen dat ook aan. Daaruit blijkt namelijk dat de Belgische consument openstaat om producten op basis van alternatieve eiwitten te eten. Vooral producten op basis van erwten, bonen, soja en noten blijken in trek. Zo wil bijna 60 procent van de Belgen producten kopen op basis van erwten, 55 procent op basis van bonen, 56 procent op basis van noten en 40 procent op basis van haver en soja. “Het potentieel voor deze duurzame en gezonde alternatieven is dus duidelijk aanwezig”, stelt De Meyer.

0

wil producten kopen op basis van erwten

0

wil producten kopen op basis van bonen

0

wil producten kopen op basis van noten

0

wil producten kopen op basis van haver en soja

Kans voor de toekomst

Deze plantaardige eiwitten bieden volgens Next Food Chain niet alleen de kans aan onze lokale telers om mee te surfen op het succes van een gezonder en duurzamer eetpatroon, ze verduurzamen ook onze productiemethodes. “Vlinderbloemigen verbeteren de bodemkwaliteit, verlagen de benodigde hoeveelheid mest en de nectar in hun bloemen zijn een niet te versmaden snack voor bestuivende insecten. Het voorbeeld dus van een gewas met een waaier aan ecosysteemdiensten”, aldus De Meyer. 
 
Deze teelten vinden nog maar net ingang binnen de Vlaamse landbouw en hebben nog heel wat ontwikkelingen nodig, zoals het zoeken naar variëteiten die goed gedijen in onze streken. Onderzoeksinstellingen zoals INAGRO en ILVO maken hier werk van. “De doorvertaling naar het landbouwbeleid schiet echter tekort”, zegt De Meyer. “De teelt van peulvruchten wordt door de overheid aangemoedigd, maar enkel als deze dienen voor diervoeder. Terwijl hun meerwaarde net ligt in toepassingen voor menselijke voeding.”

De teelt wordt door de overheid aangemoedigd, maar enkel voor diervoeder. Terwijl de meerwaarde net ligt in toepassingen voor menselijke voeding.

Laurens De Meyer - BBL

“Ondersteun peulvruchtenteelt maximaal”

De leden van Next Food Chain roepen de Vlaamse regering op om vooral de teelt voor menselijke consumptie te ondersteunen. “Het nieuwe landbouwbeleid schept mogelijkheden”, benadrukt De Meyer. “Het maximaal ondersteunen van de teelt van peulvruchten zorgt ervoor dat onze landbouwers mee de vruchten plukken van de nodige shift richting meer plantaardige eiwitten.”

Het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid heeft alvast oren naar de oproep. In een reactie laat het weten dat dit bekeken kan worden. “De besprekingen over de maatregelen en de bijhorende voorwaarden in het kader van het volgende GLB worden nog volop gevoerd, maar deze maatregel opentrekken naar menselijke consumptie is zeker een optie die wordt meegenomen”, klinkt het. 

Peulvruchten veelbelovende teelt voor Vlaanderen
Uitgelicht
Er zit muziek in de teelt van peulvruchten in Vlaanderen. De vraag van consumenten en de retail is in stijgende lijn, alle schakels in de keten zijn lokaal aanwezig, de eerste...
15 september 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek