Waalse en Franse boeren blokkeerden 24 uur lang grensovergangen uit onvrede over Mercosur

nieuws

Boeren uit Wallonië en Frankrijk hebben van woensdag- tot donderdagavond verschillende verkeersassen in Wallonië langs de Franse en Duitse grens geblokkeerd. Met een zeventigtal tractoren voerden ze 24 uur lang actie tegen een mogelijk Europees vrijhandelsakkoord met de Mercosur-landen. Volgens hen heeft de politieke klasse hen verraden. Momenteel vindt de 65ste Mercosur-top plaats in Montevideo, Uruguay.

5 december 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 december 2024 21:18 Griet Lemaire
protest Mercosur blokkade grensovergangen_FJA

Er zijn sinds woensdagavond blokkades met tractoren bij de grensovergang Hensies op de E19 in de provincie Henegouwen. Aan de andere kant van de grens voeren Franse boeren soortgelijke acties. Die zullen nog tot donderdagavond 22 uur duren. De E19 naar Valenciennes is afgesloten ter hoogte van het knooppunt Hautrage. Sinds donderdagochtend zijn er ook wegversperringen in de provincie Luxemburg, op de N89 bij Bouillon aan de Franse grens en in de provincie Luik is er een wegblokkade bij de grensovergang Lixhe op de E25. De snelweg E40 richting Brussel is bij Welkenraedt afgesloten.

De Federatie van Jonge Landbouwers (FJA) en de landbouworganisatie Fugea uitten hun ongenoegen over de plannen voor een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het blok van Zuid-Amerikaanse landen, ondanks verzet van verschillende lidstaten. Volgens de boeren zijn de politici hun beloftes niet nagekomen. "In februari van dit jaar, in volle crisis, maakten politici mooie beloftes. Vandaag zijn ze klaar om een verdrag als het Mercosur-verdrag te stemmen", zegt een jonge landbouwer ter plaatse. "We moeten niet weten van dat verdrag, dat het mogelijk zou maken om producten te importeren die niet voldoen aan dezelfde normen als de onze."

Een andere landbouwer beklemtoont het gebrek aan traceerbaarheid van verwerkte producten. "Door producten te kopen die verwerkt zijn, zijn consumenten zich er niet noodzakelijk van bewust dat het vlees van een ander land komt, waar de regels heel anders zijn." Morgane Neycken, die werkt op het bedrijf van haar vader in het Luikse Hendrik-Kapelle, benadrukt dan weer hoe moeilijk het is voor jongeren om in de landbouw te beginnen. 

Von der Leyen naar Uruguay

Terwijl de boeren protesteren, is Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met haar commissaris voor Handel Maroš Šefčovič donderdag naar Uruguay gevlogen om de onderhandelingen over de Mercosur-handelsovereenkomst af te ronden. "We hebben de kans om een markt van 700 miljoen mensen te creëren. Het grootste handels- en investeringspartnerschap dat de wereld ooit heeft gezien. Beide regio's zullen ervan profiteren", zo meent von der Leyen.

Het optimisme van de commissievoorzitter wordt niet door alle lidstaten gedeeld. Eerder al lieten Frankrijk en Polen weten dat ze een akkoord niet zouden steunen. Hoewel er in België veel protest is tegen de Mercosur-deal, gaat ons land toch niet tegen stemmen. Omdat de regio's - Vlaanderen is voor en Wallonië tegen - geen gezamenlijk standpunt innemen, moet ons land zich onthouden. Duitsland lobbyt dan weer sterk voor het Mercosur-akkoord. De minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock drong er bij von der Leyen op aan om nog deze week de overeenkomst te ondertekenen.

Protest tegen Mercosur blijft aanhouden: demonstratie in Brussel, open brief en hoorzitting in Vlaams parlement
Uitgelicht
Op het Brusselse Schumanplein demonstreerden woensdag een honderdtal landbouwers tegen het vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met de Mercosurlanden in Zuid-Amerika. De la...
13 november 2024 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: FJA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek