Waait de Nederlandse zakdoekactie ook over naar Vlaanderen?

In Nederland geldt de rode zakdoek sinds enkele maanden als steunsymbool voor de boeren. Met zakdoeken aan auto's, vrachtwagens en voordeuren stellen boeren en burgers zich openlijk achter de landbouwers die zich met de stikstofplannen in hun bestaan bedreigd zien. Ook de Nederlandse veevoeder leverancier Theeuwes schaart zich achter de actie en verspreidt de zakdoeken onder zijn klanten in Nederland en België. Varkenshouder Ton van Limpt probeert meer toeleveranciers te verleiden om de zakdoek te verspreiden. “Hoe meer burgers een rode zakdoek uithangen en daarmee de boeren steunen, hoe meer kans dat het huidige stikstofakkoord van tafel gaat”, klinkt het.  

28 juli 2022  – Laatste update 28 juli 2022 21:12
Lees meer over:
Rode zakdoek

In Nederland is de rode zakdoek de laatste weken uitgegroeid tot een symbool van de steun voor de boeren. De zakdoek wappert aan voordeuren, auto’s en vrachtwagens en eigenaars willen hiermee aantonen dat zij de boeren steunen die zich door het stikstofakkoord in hun voortbestaan bedreigd zien. “De actie is in de Achterhoek (een streek in de provincie Gelderland, red.) begonnen en heeft zich vervolgens over het hele land uitgespreid”, vertelt Victor Theeuwes, zaakvoerder van voederleverancier Theeuwes uit het Nederlandse Tilburg. 

Sinds enkele weken stuurt het veevoederbedrijf rode zakdoeken naar zijn klanten in Nederland en België. “Omdat wij solidair zijn met de boeren, hangen wij de boerenzakdoek zoveel mogelijk aan onze auto’s, vrachtwagens en gezinsauto’s van onze medewerkers. Wij willen u hiermee motiveren om ook de rode zakdoek als symbool uit te dragen”, klinkt het in een begeleidend schrijven dat ook bij Vlaamse boeren in de bus viel. 

“In de onrechtmatige situatie waarin wij ons als sector bevinden, is het meer dan ooit belangrijk om steun voor de agrarische sector te uiten”, vervolgt het veevoederbedrijf dat het Nederlandse en Belgische stikstofbeleid fel bekritiseert. Dit zou volgens het bedrijf leiden tot een verkleining van de boerenbestand in de Lage Landen ("‘s werelds beste boerensector”) en zou de productie naar andere landen verschuiven. 

“Symbolisch maar krachtig”

Alhoewel het symbolisch klinkt, kan de actie wel degelijk verregaande gevolgen hebben, meent Ton van Limpt, varkenshouder uit Weelde. Van Limpt zet zich samen met een groep Vlaamse boeren in om de zakdoekenactie ook in Vlaanderen bekend te maken. De varkensboer was eerder al de drijvende kracht achter de “zichtbaarheidsacties” van boeren in juni. Honderden boeren hadden zich met tractoren opgesteld op zichtbare posities, zoals viaducten. “Deze actie startte als een lokaal initiatief in de Noorderkempen en heeft veel navolging gekregen in andere delen van Vlaanderen. De whatsappgroep met sympathiserende boeren zat in no time vol”, zegt hij.

Van Limpt

Als er veel mensen een zakdoek tonen en daarmee hun sympathie voor de boeren ventileren, dan geloof ik heilig dat het stikstofakkoord van tafel kan gaan

Ton van Limpt - Varkenshouder en initiator van de actie boerenzakdoek

Van Limpt hoopt op een herhaling van dit succes met de zakdoekenactie die hij ook in whatsappgroepen coördineert, zonder de gekende boerenorganisaties. “We willen eerst boerenzakdoeken verspreiden onder landbouwbedrijven en daarna ook onder de bevolking”, vertelt de varkenshouder die met toeleveranciers in de landbouw in gesprek is om naar voorbeeld van Theeuwes de zakdoeken onder hun klanten te verstrekken. Recent heeft KI station Cobbaert zijn medewerking al toegezegd en de eerste zakdoeken ingekocht.

Popularisering onder de bevolking

Een volgende stap is de zakdoekactie onder de bevolking te verspreiden. “Maar daarvoor moeten we eerst de symboliek uitleggen, waar de zakdoek voor dient”, vertelt de boer die via de whatsappgroep zoveel mogelijk sympathisanten probeert te verzamelen om op 25, 26 en 27 augustus bij supermarkten, ziekenhuizen, scholen en andere locaties in Vlaanderen te gaan flyeren om de symboliek te gaan uitleggen.

Idealiter zullen er op termijn ook sponsors aangetrokken worden waardoor er ook zakdoeken onder burgers verdeeld kunnen worden. “Mijn droom is dat er aan elke Vlaamse huisdeur of auto een rode zakdoek hangt. Als er veel mensen een zakdoek tonen en daarmee hun sympathie voor de boeren ventileren, dan geloof ik heilig dat het stikstofakkoord in de huidige vorm van tafel kan gaan”, aldus de boer die aangeeft positieve, vredige acties te verkiezen zonder overlast bij de bevolking te veroorzaken.

Flyer boerensjaa

Hashtag Boerensjaal

Ook op Facebook proberen de boeren de zakdoekactie te populariseren onder de #boerensjaal. Eerder schaarde de hulporganisatie "Boeren Op Een Kruispunt" zich al achter de actie. “Laat veranderingen op een veilige, duidelijke en respectvolle manier gebeuren, samen met de boeren. De landbouw is een deel van de oplossing en niet het probleem. We steunen dan ook de vreedzame en neutrale actie #boerenzakdoek: of je nu landbouwer bent of niet: hang een boerenzakdoek aan je auto, aan je voordeur, aan je brievenbus, aan je tractor. Toon hiermee dat je onze Vlaamse boeren steunt in hun actie naar een veilige, duidelijke en respectvolle aanpak in het stikstofdossier en toon je geloof in onze Vlaamse landbouwsector”, Els Verté, directeur van Boeren op een Kruispunt.

Boeren acties in Nederland verharden

Waar de Vlaamse boeren het bij vreedzame acties houden, lijken de protesten in Nederland te verharden. Deze week hebben talloze boeren via diverse wilde acties wegen geblokkeerd met mest en stro, die ze in brand staken, en asbest. Dit leidde de afgelopen dagen tot veel fileleed bij onze Noorderburen. De aannemers die de wegen moesten opruimen, werden zelfs bedreigd.

Dat de Nederlanders soms wat driest te werk gaan, kan op niet veel bijval rekenen van premier Mark Rutte. Op Twitter noemde hij de "protestacties van een kleine groep boeren" op de snelwegen "onacceptabel en levensgevaarlijk". "Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten", aldus Rutte.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek