VS voeren enkel nog niet-chloorkippen uit naar Rusland

De Verenigde Staten hebben Rusland laten weten dat ze bereid zijn om de behandeling van hun pluimveevlees met chloor te staken. Omwille van die chloorbehandeling hadden de Russen een invoerverbod voor Amerikaans kippenvlees opgelegd. Ondertussen was Rusland al in onderhandeling met andere pluimvee-exporteurs.
15 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De VS hebben Rusland laten weten dat ze bereid zijn om de behandeling van hun pluimveevlees met chloor te staken. Omwille van die chloorbehandeling hadden de Russen een invoerverbod voor Amerikaans kippenvlees opgelegd. Ondertussen was Rusland al in onderhandeling met andere pluimvee-exporteurs. Na nieuw overleg in Moskou zijn de Amerikanen nu bezweken onder de Russische druk.

Amerikaans kippenvlees ondergaat aan het eind van het productieproces een chloorbehandeling om alle mogelijke ziektekiemen in het vlees te doden. Om diezelfde reden houdt Europa al elf jaar lang haar grens gesloten voor kippenvlees uit de VS. De Amerikanen pikken dit niet en hebben tegen Europa een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie. Maar omdat Rusland nog altijd geen lid is van de WTO, kunnen de VS weinig tegen hen beginnen.

Nochtans is Rusland een belangrijke afzetmarkt voor Amerikaans pluimvee. Ook voor Rusland is Amerika een belangrijke speler. Van de 780.000 ton pluimveevlees die de Russen jaarlijks invoeren, is ongeveer 600.000 ton voor de rekening van de Amerikanen. Nadat Rusland een importstop uitriep voor kippenvlees uit de VS, startte het onderhandelingen met andere pluimvee-importeurs, waaronder Thailand.

Onder die druk lijken de Amerikanen nu te bezwijken. Na tal van onderhandelingen geven de pluimveeverwerkers uit de VS toe aan de eis van Rusland. Zij gaven tijdens een onderhoud in Moskou te kennen dat ze bereid zijn om de behandeling van hun pluimveevlees met chloor te staken.

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek