VS verhoogt waakzaamheid rond Afrikaanse varkenspest

Nadat een speurhond van de Amerikaanse douanediensten de geur van varkensvlees oppikte bij een vrouw die uit China aankwam op de luchthaven van Chicago, worden de maatregelen in de VS verhoogd tegen een mogelijke uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De Verenigde Staten willen er alles aan doen om de ziekte buiten de grenzen te houden.
17 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:
Nadat een speurhond van de Amerikaanse douanediensten de geur van varkensvlees oppikte bij een vrouw die uit China aankwam op de luchthaven van Chicago, worden de maatregelen in de VS verhoogd tegen een mogelijke uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De Verenigde Staten willen er alles aan doen om de ziekte buiten de grenzen te houden.
De vrouw, die vanuit Shangai kwam, bracht een broodje met ham mee in haar bagage, dat prompt in beslag genomen werd. Het gevaar? Het voedsel zou kunnen besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest en de ziekte zou zich kunnen verspreiden binnen de VS. China heeft sinds het uitbreken van de varkenspest miljoenen varkens verloren waardoor de prijs van varkensvlees tot een recordhoogte is gestegen.
 
“Als we niet waakzamer zijn, is de kans reëel dat de ziekte hier binnenkomt”, zegt Jessica Anderson, handler van ‘Bettie’ de beaglehond en landbouwspecialist voor het douane-agentschap. Bettie maakt deel uit van een uitgebreid team van speciaal opgeleide beagles op de Amerikaanse luchthavens. Dat kadert in verhoogde inspanningen om de Amerikaanse varkensvleesindustrie, goed voor 23 miljard dollar, te beschermen tegen de ziekte.
 
De Afrikaanse varkenspest heeft zich verspreid van Zuidoost-Azië naar Europa en werd al gesignaleerd in onder andere Vietnam, Cambodja, Laos, Korea, Myanmar, de Filippijnen, Polen, Bulgarije en in ons land. Die krijgen te maken met grote financiële verliezen. Voor China, de grootste afnemer van varkensvlees, heeft de varkenspest verwoestende gevolgen. Het land zag zijn varkensstapel met 55 procent gedecimeerd.
 
Met 77,3 miljoen varkens is de VS de grootste uitvoerder van varkensvlees. Als de ziekte zou binnenkomen in de VS zou dat het einde van de industrie kunnen betekenen.
 
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw simuleerde een uitbraak in Mississippi. Dierenartsen, landbouwers en ambtenaren namen deel aan de oefening en testten de capaciteit van een commandocentrum op de snelheid om de uitbraak op te sporen, te controleren en te ruimen.
 
De simulatie toonde aan dat Amerika zijn capaciteit zal moeten verhogen, als het een complete uitbraak wil voorkomen. Mocht de ziekte er toch uitbreken, is de VS van plan om alle inlandse transporten van varkens tussen landbouwbedrijven en slachthuizen op te schorten. Ondertussen wordt het aantal labo’s, waar getest wordt op de varkenspest, verhoogd. De Amerikaanse Senaat heeft vorig jaar beslist om jaarlijks 240 landbouwspecialisten aan te werven en zet nieuwe 60 beagleteams in op lucht- en zeehavens. Dat brengt het totaal op 179 teams.
 
Wereldwijd doen landen er alles aan om de ziekte in te dijken. Frankrijk en Duitsland doden wilde everzwijnen die mogelijk besmet kunnen zijn en bouwen honderden kilometer lange hekkens om de evers buiten te houden. De sanitaire regels voor de varkenshouderij werden er verstrengd, onder meer de eisen voor vrachtwagens die varkens vervoeren.
 
Ook Thailand heeft varkens geruimd in een provincie die grenst aan Myanmar, waar de ziekte al opdook. Zuid-Korea gaf soldaten, die gestationeerd zijn aan de grens met Noord-Korea, de opdracht om wilde zwijnen te vangen en Vietnam zet troepen in om besmette varkens te ruimen.
 
Australië op zijn beurt heeft Vietnamese reizigers het land uitgezet die varkensvlees wilden binnensmokkelen. Het verbood ook de invoer van varkensvleesproducten en zet adviseurs in op eilanden in de Stille Oceaan om zijn naaste buren te beschermen tegen de varkenspest. Een uitbraak in Australië zou het land tot 1,4 miljard dollar kunnen kosten.
 

Bron: Reuters

Beeld: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek