header.home link

Vrijstelling vakbekwaamheid voor landbouw geldt voortaan voor straal van 50 km

29 april 2021

Land- en tuinbouwers die hun producten zelf transporteren met een vrachtwagen kunnen dit in de toekomst doen in een straal van 50 kilometer rond hun bedrijf zonder dat ze daarvoor een bewijs van vakbekwaamheid moeten hebben. Tot nu kon dit enkel in een straal van vijf kilometer. “Deze uitbreiding biedt een oplossing voor heel wat landbouwbedrijven, zonder dat dit een onoverkomelijk probleem voor de verkeersveiligheid betekent”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld).

Wie met een vrachtwagen rijdt, moet daarvoor een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Dit bewijs kan verkregen worden door een initieel basiskwalificatie-examen af te leggen. Nadien is het nodig dat er elke vijf jaar 35 uur nascholing wordt gevolgd. Voor land- en tuinbouwbedrijven was er een uitzondering op die verplichting voorzien. In een straal van vijf kilometer rond hun bedrijf mochten zij zelf het transport doen van de eigen producten zonder dergelijk bewijs, op voorwaarde dat ze geen personeel in dienst hebben dat over zo’n bewijs van vakbekwaamheid beschikt.

Omdat deze beperking van een straal van vijf kilometer voor ongeveer 10 procent van de betrokken land- en tuinbouwbedrijven een probleem vormt, kaartte Boerenbond dit probleem aan bij bevoegd minister Peeters. “Het gaat in de overgrote meerderheid van de gevallen om vervoer van het bedrijf naar de veiling en in een kleiner aantal gevallen om vervoer naar collega-telers. In totaal zouden ongeveer 1.000 tot 2.000 bedrijven vragende partij zijn om die straal uit te breiden”, klinkt het.

De minister had oor naar de vraag van de landbouwsector en heeft beslist om de straal van vijf kilometer te vergroten naar 50 kilometer. “Er is dus nog steeds een beperking van de straal dus vormt het geen onoverkomelijk probleem voor de verkeersveiligheid”, legt Peeters uit. Bovendien noemt ze de alternatieven, zoals het organiseren van het vervoer met tractoren, ongunstig voor de verkeersveiligheid.

“Met deze aanpassing geven we vanuit Vlaanderen het signaal dat we willen luisteren naar de bekommernissen van de landbouw. Waar het kan, wil ik zorgen voor minder belemmerende regels en meer efficiëntie”, besluit de minister.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek