Vrijhandelsakkoorden nefast voor EU-pluimveevleessector
nieuwsVrijhandelsakkoorden zijn nefast voor de concurrentiepositie van de Europese pluimveevleessector. Dat is de conclusie van een nieuwe studie van de Nederlandse Wageningen Universiteit, op basis van referentiejaar 2013. Landen als Brazilië, Argentinië, Thailand en Oekraïne duiken nu al onder de Europese prijs voor kipfilet, en bij een verdere versoepeling van de handelsvoorwaarden, zouden ook de Verenigde Staten en Rusland concurrentieel worden op de Europese markt.
Bilaterale handelsakkoorden zijn slecht nieuws voor de concurrentiepositie van de Europese pluimveevleessector. Ze liberaliseren de handelsstromen door importheffingen te verlagen en de markttoegang te vergroten. In het geval van de pluimveevleessector betekent dat een ernstige aantasting van de Europese concurrentiepositie: de productieprijs in de EU ligt door onder andere een strengere milieu- en dierenwelzijnswetgeving een stuk boven de productieprijs van derde landen, die in sommige gevallen ondanks tarifaire belemmeringen nog steeds concurrentieel zijn op de Europese markt. Dat geldt in het geval van pluimveevlees voor Brazilië, Argentinië, Thailand en Oekraïne.
Vrijhandelsakkoorden zorgen ervoor dat meer landen toegang krijgen tot de Europese markt, waardoor bijvoorbeeld bij een eventueel akkoord over het TTIP-handelsverdrag ook het Noord-Amerikaans pluimveevlees concurrentieel wordt in Europa. Ook voor Rusland zou dat het geval zijn. Opvallend aan de studie is dat de situatie de laatste jaren ingrijpend is veranderd: waar het Europese pluimveevlees in 2011 nog kon concurreren met import, blijkt uit de vervolgstudie dat dat in 2013 niet meer het geval was. Stijgende veevoederprijzen in de EU en een lagere wisselkoers van de lokale valuta ten opzichte van de euro zouden aan de basis liggen.
In 2012 produceerde de pluimveesector in de EU-27 12,9 miljoen ton pluimveevlees, waarvan 76 procent vleeskuikens. De sector stelde 303.000 mensen tewerk en realiseerde een totale productiewaarde van 32 miljard euro. In datzelfde jaar exporteerde de EU-27 1,43 miljoen ton pluimveevlees met een totale waarde van 2,7 miljard euro en een gemiddelde waarde van 144 euro per 100 kilo. Het importeerde 844.000 ton met een totale waarde van 2,2 miljard euro en een gemiddelde van 261 euro per 100 kilo. De bijkomende kost om aan de Europese regelgeving te voldoen, bedraagt op boerderijniveau 4,8 eurocent per kilo levend gewicht, of 5,1 procent van de totale productiekost in 2011.
Lees het onderzoek hier.
Bron: eigen verslaggeving/AgriHolland