header.home link

Vrees voor invasie Japanse duizendknoop in overstroomde tuinen en parken

12 augustus 2021

De Japanse duizendknoop, één van de meest invasieve plantensoorten in ons land, kan profiteren van de overstromingen in Wallonië van midden vorige maand. De plant duikt nu op in de overstroomde parken en tuinen, meldt de gemeente Chaudfontaine.

Lees meer over:

De Japanse duizendknoop verspreidt zich snel dankzij zijn uitgebreide wortelnetwerk. Hij is ook moeilijk te verwijderen en vormt op die manier een bedreiging voor andere plantensoorten. 

Door de overstromingen duiken nu overal in de Luikse gemeente Chaudfontaine scheuten op van deze woekerplant. Omdat het om jonge scheuten gaat, kan men die nog makkelijk verwijderen. Maar het gemeentebestuur roept de bevolking op om dit systematisch te doen en de tuin minstens één keer per week te controleren op nieuwe scheuten. Zo niet, dreigt er binnen enkele maanden een invasie van de Japanse duizendknoop. De scheuten moeten in een aparte vuilniszak, of men kan ze laten uitdrogen in een luchtdichte pot.

Volgens het gemeentebestuur is deze problematiek op dit moment misschien niet de belangrijkste zorg, maar dreigt ze dat over enkele maanden wel te worden. Of ook andere gemeenten in overstroomd gebied met deze woekerplant af te rekenen hebben, is niet bekend.

In Vlaanderen komen invasieve, uitheemse duizendknoopsoorten veel voor. Zo staan de Japanse, Boheemse en Sachalinse duizendknoop op de zwarte lijst in ons land. Doordat ze andere planten overwoekeren, zorgen ze voor biodiversiteitsverlies. Meestal komen ze voor in de buurt van infrastructuur zoals straten, fietspaden of voetpaden en brengen ze ook schade toe aan die infrastructuur door hun overwoekerend karakter.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek