Vos bezorgt Limburgse bloementeler schadepost van tienduizenden euro's

De Limburgse sierteler Rudy Lathouwers van Bloemisterij Lathouwers heeft al twee jaar last van vossen. De roofdieren dringen ’s nachts binnen in zijn serre en veroorzaken tienduizenden euro’s aan schade. Er wordt nu met de gemeente gesproken over oplossingen en ook met de verzekering lopen gesprekken over een schadevergoeding. De sectororganisatie voor de sierteelt AVBS geeft aan dat schade door vossen zeldzaam is, wildschade door herten en reen komt wel voor.

19 januari 2022  – Laatste update 19 januari 2022 17:39
Lees meer over:

Bloemisterij Lathouwers in het Limburgse Bilzen heeft al twee jaar te maken met ongenode gasten in zijn serre die planten vertrappelen en omstoten en daarbij dagelijkse tientallen euro’s schade berokkenen. “De schade loopt op tot 20.000 euro”, vertelt zaakvoerder Rudy Lathouwers die wildcamera’s liet ophangen in zijn serre toen de vos twee jaar geleden voor het eerst opdook.

Afgelopen weekend was het weer raak. “Toen we de automatische doeken van de serre omlaag lieten, heeft een vos zich laten insluiten. Ik schrok toen ik het beest aantrof. Hij heeft toen het windgaasdoek vernield en is er iets verderop doorheen gesprongen. Dat alleen is al een schade die oploopt tot 4.000 euro”, vervolgt de bloementeler.

Vos_serre

Vossenpopulatie vermeerdert

Het bedrijf is gevestigd in een natuurgebied, hetgeen mogelijk de aanwezigheid van de vos verklaart. “Van enkele jagers en landbouwers in de streek vernam ik dat ze vermoeden dat een familie vossen zich hier in de buurt in een burcht of hol heeft gevestigd”, oppert Lathouwers. “En wij hebben het vermoeden dat de vos het gemunt heeft op de kippen van de buren. Veel buren houden kippen. Deze kippen gaan ’s avonds onderdak, maar de vos lijkt toch zijn kansen te willen wagen.”

Het begon twee jaar geleden met één vos, maar inmiddels zouden er minstens vier exemplaren rondlopen. “Op de beelden van de wildcamera zijn in ieder geval drie vossen te zien. Op deze beelden is ook te zien hoe ze over de plantjes rennen en bakken omvergooien”, vervolgt de sierteler die met de handen in het haar zit. De schade bestaat uit vertrappelde planten die niet meer verkocht kunnen worden aan marktkramers, tuincentra en de veiling. “En daarbij stoten ze ook planten om. Het rechtzetten kost veel tijd.”

De ondernemer is met de gemeente in gesprek over een oplossing. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar het afschermen van het terrein met een stroomdraad. “Ook de populatie verminderen met behulp van plaatselijke jagers zou een oplossing zijn”, zegt Lathouwers die bovendien de verzekering heeft aangeschreven. Van Hagelunie hoopt hij de schade aan het windgaasdoek vergoed te krijgen en mogelijk ook de schade aan de planten.

Wildschade in sierteeltsector

Navraag in de sierteeltsector wijst uit dat schadegevallen door vossen zeldzaam zijn. “Ik heb er nog nooit van gehoord”, vertelt Miet Poppe, secretaris van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS). Zij vertelt dat er wel regelmatig wildschade is door herten en reeën die de bladeren van jonge planten eten. Daarbij gaat het vooral om de boomkwekerijen. Ook wilde zwijnen en de bever zijn een gekend probleem in de landbouw, waarbij de zwijnen vooral schade in het maisveld aanrichten. Bevers kunnen dan weer wateroverlast veroorzaken of knaagschade aan bomen.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang van Limburg

Beeld: Rudy Lathouwers

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek