"Voordeel voor consument cruciaal in aanvaarding ggo's"

Consumenten in Europa en elders zullen ggo’s enkel aanvaarden als er, naast voordelen voor landbouwers en zaadfirma’s, ook een duidelijk voordeel voor het grote publiek aan verbonden is. In Europa is men zeker nog een decennium verwijderd van het aanvaarden van genetisch gemanipuleerd voedsel. Dat zeggen experten in zaadvermeerdering en genetica.
11 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Consumenten in Europa en elders zullen ggo’s enkel aanvaarden als er, naast voordelen voor landbouwers en zaadfirma’s, ook een duidelijk voordeel voor het grote publiek aan verbonden is. In Europa is men zeker nog een decennium verwijderd van het aanvaarden van genetisch gemanipuleerd voedsel. Dat hebben experten in zaadvermeerdering en genetica gezegd op een internationale conferentie in Canada.

Volgens de experten is genetische modificatie wel algemeen aanvaard wanneer het gaat om het verbeteren van de gezondheid, zoals bij de productie van medicijnen. “Maar wanneer het om voeding gaat, is er vooral weerstand. We zullen moeten aantonen dat biotechnologie ook op vlak van voeding een overtuigend voordeel oplevert aan consumenten”, zegt Meinolf Lindhauer van het Duitse federaal onderzoekscentrum voor voeding. Hij denkt daarbij aan de modificatie van tarwe zodat ook mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, in de toekomst granen kunnen eten.

“Zolang consumenten de indruk hebben dat het voordeel enkel is weggelegd voor de landbouwers, of erger nog, enkel voor een paar grote firma’s die er enorme winsten uit halen, waarom zouden ze er dan voor opstaan?”, vraagt Robert Henry, een Australische biotechnoloog zich af. “In Europa lijkt men eerder de activisten die tegen ggo’s gekant zijn te geloven, dan wetenschappers”, vult Lindhauer aan.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek