header.home link

Voor het eerst twee kraanvogels geboren in ons land

6 juli 2021

Voor het eerst zijn er in België twee kraanvogels geboren. De vogels kropen uit hun ei in de Vallei van de Zwarte Beek in Limburg. “De voorbije jaren hebben we met de steun van het Agentschap Natuur en Bos en Vlaamse Landmaatschappij hard ingezet op natuurherstel in dit valleigebied”, klinkt het bij Natuurpunt. “Een koppel kraanvogels dat hier nu succesvol broedt, is de bekroning van al dit werk.”

Lees meer over:
kraanvogel_Wim Dirckx

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van ons land naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. “Vorig jaar maakten ze hier voor het eerst een nest maar kwam het niet tot een broedgeval, maar dit jaar lukte het wel”, laat Natuurpunt weten. “Op 30 april kwamen twee kleine kraanvogels uit hun ei. Voor zover we konden teruggaan in de geschiedenis, is dit het eerste broedgeval in België.”

Ambassadeurs voor meer natte natuur

“Ik ben enorm fier dat er een eerste succesvol broedgeval is van de kraanvogel in Vlaanderen, en dan nog in Limburg”, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Na de wolf mogen we nu weer een topsoort toevoegen aan het lijstje. Ik heb ook de eer gekregen om de twee kleintjes een naam te geven. Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen en bovendien is de Latijnse naam voor kraanvogel Grus grus.”

De minister steekt een grote pluim op de hoed van de Natuurpunters die keihard gewerkt hebben om het veen- en moerasgebied te herstellen. “Met de Blue Deal willen we verder investeren in wetlands”, aldus de minster. “Laat Gru en Dru de ambassadeurs zijn van meer natte natuur in Vlaanderen.”

Natuurherstel loont

“Het is geen toeval dat de kraanvogels de Vallei van de Zwarte Beek uitkiezen, al zijn we toch nog blij verrast”, zegt Noah Janssen, directeur Natuurbeheer. “In Nederland en Duitsland broeden ze al jaren in uitgestrekte reservaten van duizenden hectares. Daartegenover is de Vallei van de Zwarte Beek maar klein.”

De voorbije 50 jaar is er heel hard gewerkt om de natuur te vernatten en de vegetatie, zoals venen en moeras, te herstellen. “Dankzij een aangepast beheer kunnen de kraanvogels hier voldoende voedsel vinden en is er ook genoeg beschutting om een nest te maken”, weet Janssen. “Dat Gru en Dru hier nu geboren worden, stemt hoopvol over wat er mogelijk is in Vlaanderen. Dit had enkele jaren geleden niemand durven hopen.”

De kleine kraanvogels zullen ongeveer half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven, daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er in de toekomst nog kleine kraanvogels hier geboren zullen worden.

Gun ze rust

Hoe graag mensen de vogels ook van dichtbij willen komen bewonderen, de nestlocatie is strikt geheim. “De dieren zijn zeer gevoelig voor verstoring en we willen hen de nodige rust gunnen”, klinkt het bij Natuurpunt. “Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal hier toezicht op houden. Iedereen is welkom om in de Vallei van de Zwarte beek te komen wandelen en het leefgebied van de kraanvogels te komen ontdekken. Maar blijf op de paden en hou je hond aan de leiband.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Wim Dirckx

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek