Vogelgriep rukt op in Europa

In onder meer ons land, Frankrijk, Ierland, Groot-Brittannië en Denemarken is de vogelgriep aan een opmars bezig. Door de verplichte ophokplicht in ons land worden de dierenopvangcentra overspoeld met oproepen van mensen die hun pluimvee willen afstaan.

17 november 2020  – Laatste update 17 november 2020 11:24

Begin deze week is  een eerste geval van vogelgriep ontdekt in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Landbouw en Voedselvoorziening Julien Denormandie maandagavond gemeld. De jongste dagen dook het virus al in verschillende landen opnieuw op.

In een dierenwinkel in de buurt van de Corsicaanse stad Bastia werd een "abnormale sterfte" onder het pluimvee vastgesteld waardoor 200 à 300 kippen geslacht moesten worden. De regering heeft daarop verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus verder in te dijken. De minister kon echter niet uitsluiten dat er nog gevallen in Frankrijk kunnen worden opgespoord, omdat het virus zich via trekvogels verspreidt. Maar "de consumptie van vlees, foie gras en eieren - en meer in het algemeen van elk voedselproduct - vormt geen enkel risico voor de mens", zei hij.

Enkele dagen geleden al hadden de Franse autoriteiten 45 departementen in "hoog" risiconiveau geplaatst voor een uitbraak van vogelgriep. Vanaf dinsdag 17 november geldt dat overigens voor het hele grondgebied.

25.000 kippen geruimd in Denemarken

De Deense veterinaire dienst heeft maandag bekendgemaakt dat ze in het westen van het land een broeihaard van vogelgriep heeft gevonden en dat ze de afslachting van 25.000 kippen heeft bevolen. Ook geldt een tijdelijk uitvoerverbod voor kippen en eieren buiten de Europese Unie.

"Een lot van 25.000 kippen wordt afgemaakt in de stad Randers omdat ze getroffen zijn door vogelgriep", aldus de veterinaire dienst. Het gaat om de H5N8-stam van het virus.

Na een uitbraak in Rusland en Kazachstan deze zomer vond de voor de mens niet gevaarlijke verspreiding plaats. Intussen is het vogelgriepvirus al opgedoken in ons land, maar ook in Nederland, Rusland, Kazachstan, Ierland, Denemarken en Groot-Brittannië.

Met aardbeien- of erwtennetten die je in tuincentra vindt, kun je gemakkelijk een kippenren overspannen

Rudi Oyen - Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

“Diereneigenaars moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen”

Ondertussen nemen in ons land veel mensen contact op met dierenopvangcentra. Vaak kunnen of willen ze niet voldoen aan de ophokplicht. “Plots wil iedereen zijn kippen of hanen kwijt, maar wij kunnen ze niet opvangen”, vertelt Henri Vandenbossche van dierenopvangcentrum Socio-vzw in Deurne aan Het Nieuwsblad. “Want dan moeten ze naar hier getransporteerd worden, en er is een vervoersverbod. Zelf hebben wij ook draad gespannen over onze ganzen, eenden en kippenren. Diereneigenaars moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Hanen pakken wij sowieso niet aan. Hiervoor verwijzen we mensen door naar een kippenclub.”

Ook bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC) in Heusden-Zolder staat de telefoon roodgloeiend. “Een ophokplicht is gemakkelijk bevolen, maar voor gewone burgers is het zo eenvoudig allemaal niet. Veel mensen weten niet hoe ze dat praktisch moeten regelen”, zegt voorzitter Rudi Oyen in Het Belang van Limburg. “De meeste mensen bellen voor advies: hoe moeten ze hun kippenren afsluiten? Voor de precieze regels verwijzen we hen altijd door naar de website van de overheid.” Voor de bellers heeft Oyen nog een tip: “Met aardbeien- of erwtennetten die je in tuincentra vindt, kun je gemakkelijk een kippenren overspannen.”

Bron: Belga / Het Belang van Limburg / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek