Voelbare melkprijsverhoging bij Milcobel

Milcobel verhoogt zijn melkprijs in maart verder met 2,10 euro per 100 liter. Daarmee is de melkprijs bij de zuivelcoöperatie sinds januari met 4 euro gestegen en komt de standaardprijs voor melkleveringen in maart op 31 euro per 100 liter. “Milcobel heeft weer de wind in de zeilen”, vertelt directeur Milk & Farms Eddy Leloup. “Hiermee geven we het signaal dat het goed komt met Milcobel en bieden we een herwonnen perspectief aan de leden-leveraars van de coöperatie.”

17 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 17 maart 2021 15:24
Lees meer over:

De beslissingen werden genomen tijdens de raad van bestuur van Milcobel op 16 maart. In januari kondigde de zuivelcoöperatie al een melkprijsverhoging aan van 1,40 euro per 100 liter. Daar kwam in februari nog 0,50 euro bij. “Voor maart verhogen we de prijs verder met 2,10 euro per 100 liter”, zegt directeur Milk & Farms Eddy Leloup. “Daarmee komt de standaardprijs voor de melkleveringen van maart op 31 euro per 100 liter. Dit correspondeert met een reëel gemiddeld uitbetaalde melkprijs van 33,53 euro per 100 liter.”

Bevrijdend effect

Leloup ziet verschillende redenen voor de prijsstijging. “De lopende transitieplannen leiden tot een structurele verbetering. Dat maakt dat we bevrijd zijn van de bekommernissen in het bedrijf. Bovendien zijn we nu in staat om de markten opnieuw beter te volgen en de opbrengsten uit de gunstige marktevoluties te integreren in de melkprijs”, vertelt hij.

Ook de markt toont, na het crisisjaar 2020, een gunstige evolutie. Zo was de impact op de mozzarellamarkt vorig jaar zeer zwaar door de sluiting van de horeca en het stilvallen van de export. “Maar we zien dat de markten aantrekken omdat China opnieuw aan het kopen geslagen is. Over het algemeen heerst er ook een meer ontspannen sfeer op de markt en in het koopgedrag van de klanten en afnemers dankzij de wereldwijde vaccinatieprogramma’s die voor perspectief zorgen.”

Dankzij de wereldwijde vaccinatieprogramma's heerst er een meer ontspannen sfeer op de markt

Eddy Leloup - Directeur Milk & Farms

Verder besliste de raad van bestuur dat de impact van de eerder aangekondigde kapitaalverhoging van 2,50 euro per 100 liter over een periode van zeven jaar, voor het eerste jaar 2021 volledig zal ingevuld worden met een gegarandeerde nabetaling of getrouwheidspremie. “Concreet zal iedere actieve leveraar in februari 2022 een bedrag van 0,35 euro per 100 liter melkleveringen in 2021 bijgestort krijgen op zijn vennotenrekening”, aldus Leloup. “Pas op, dit geldt niet voor de leveraars die hun opzeg gegeven hebben of in hun opzeg zitten op het moment van de uitbetaling van deze premie.”

Beter evenwicht tussen aanvoer, verwerking en afzet

Ondertussen zijn er een paar honderd leden vertrokken of zitten ze in hun opzeg. “Maar door het feit dat we daardoor nu minder melk hebben, is er een veel beter evenwicht tussen aanvoer, verwerking en afzet”, aldus Leloup. “Dat heeft ertoe geleid dat we onze minst rendabele activiteiten hebben kunnen stopzetten. Daardoor neemt het aandeel van producten met toegevoegde waarde toe. Ook dat zorgt voor een hefboomeffect in onze melkprijs.”

De verhoging van de melkprijs met 4 euro per 100 liter op 3 maand tijd is voor Leloup een indicatie dat Milcobel weer aansluiting heeft gevonden en voor een nieuwe dynamiek zorgt. “Hiermee biedt Milcobel een herwonnen perspectief aan de leden-leveraars van de coöperatie. Er is geen reden meer om te vertrekken”, stelt de Milcobel-directeur.

Zal er in april ook een melkprijsverhoging op het plan staan? “Dat is natuurlijk op dit moment koffiedik kijken”, lacht Leloup. “Maar als de markten even gunstig blijven evolueren, is de kans op een verdere prijsstijging zeer reëel.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek