header.home link

Voedselprijzen wereldwijd dalen licht

2 december 2022

De wereldwijde prijzen voor voeding zijn in november licht gedaald, voor de achtste maand op rij. Dat is goed nieuws voor de inflatie, die onder druk van stijgende energieprijzen maar ook van duurdere voeding naar recordniveaus is gestegen.

Lees meer over:

Een index van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), die de evolutie van de internationale voedingsprijzen meet, zakt met 0,1 procent in vergelijking met oktober en staat nu op het laagste peil sinds januari.

Vooral graan werd goedkoper: de prijs van tarwe daalde 2,8 procent, maïs werd 1,7 procent goedkoper. Dat is te danken aan een vernieuwing van het graanakkoord, waardoor graan uit Oekraïne naar de wereldmarkten kan.

Plantaardige oliën werden dan weer duurder (+2,3%), nadat de prijzen maanden aan een stuk daalden. Ook suiker werd duurder.

De stijgende kost van voeding droeg wereldwijd bij tot een hoge inflatie. Na de Russische inval in Oekraïne piekten de prijzen voor graan. Beide landen zijn grote uitvoerders van landbouwproducten, en de oorlog zorgde voor een verstoring van de markt. Sinds het graanakkoord komt de uitvoer weer op gang, maar de prijzen blijven relatief hoog.

De nieuwe - lichte - daling van de voedselprijzen doet hopen dat de inflatie stilaan zijn piek heeft bereikt.

Meer info op de website van FAO.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek