Voedselbos 't Groeihof wint Europese prijs
nieuwsVoedselbos ‘t Groeihof in Zoersel is benoemd tot de ‘Best European ecosystem restoration project’ door milieuorganisatie LifeTerra. Eigenaars Geert Adams (49) en Goele Schrijvers (47) beheren het domein in bijberoep. “Het is niet ons hoofddoel om ervan te leven”, zegt Geert. “De ambitie is dat we andere mensen kunnen motiveren en inspireren.”
Voedselbossen kunnen het hele jaar door een divers aanbod aan eetbare gewassen leveren, waardoor een duurzame en veerkrachtige voedselbron wordt gecreëerd. ‘t Groeihof beslaat 3,5 hectare en kent meer dan 30 lokale en inheemse soorten. Een mix van bomen, fruitbomen, bloemen en struiken. Aangezien het gaat om een nieuwe aanplant, is het nog even wachten voor de productie helemaal op gang is. “Het duurt vier tot vijf jaar alvorens een voedselbos volgroeid is, en alles zijn definitieve vorm begint te krijgen”, zegt Geert. “Voorlopig is het voedselbosperceel nog niet toegankelijk voor publiek, want de aanplant is nog nieuw en kwetsbaar. Op termijn willen we de werking opentrekken zodat mensen hier kunnen komen kijken, plukken of bijleren. Denk bijvoorbeeld aan een schooluitstap.”
Geert en Goele hebben de boerderij drie jaar geleden aangekocht. “We hebben allebei nog een hoofdberoep, ik als bedrijfsleider en Goele als osteopaat”, zegt Geert. “Het voedselbos zijn we begonnen vanuit een persoonlijke interesse en passie voor de natuur. De percelen werden voordien vooral gebruikt voor monocultuur. Weiland, maïs, aardappelen, de klassieke zaken die je overal ziet. Ik heb al twintig jaar een moestuin en dat heeft me aangezet om mezelf meer te verdiepen in zelfvoorziening.”
Boomgaarden, houtkanten en voedselborders
Omdat beiden vrij nieuw zijn in de landbouw, lieten Geert en Goele zich begeleiden door namen landschapsarchitectenbureau Commensalist. In het eerste jaar werden dekgewassen gezaaid om de bodem te helpen regenereren. Intussen werden de plannen van een voedselbos met twee paardenweides nauwgezet uitgetekend. “Het leek ons een heel interessant concept om de natuur te herstellen, met meer leven en bodemdiversiteit”, zegt Geert.
"Daarnaast proberen we met dit concept een klimaat te creëren voor de terugkeer van bepaalde zeldzamere diersoorten alsook de solitaire bijen", zegt Goele.
“De boerderij is opgedeeld in verschillende percelen, en op elk stuk staat er iets uniek. Boomgaarden, houtkanten, moestuinen, voedselborders enzovoort”, zegt Geert. “Een voedselborder is een perceel waar veel voeding wordt gecreëerd, zoals bessen, vruchten en noten. Voeding enerzijds voor de natuur en de dieren die er rondlopen, anderzijds voor onszelf.”
Snelgroeiende soorten werden aan de randen geplaatst om erosie te helpen voorkomen. “Bij de houtkanten hebben we aanplant van onder andere kastanje, linden en vlierstruiken. Zij bieden de nodige afscherming om een microklimaat te creëren binnen het voedselbos”, zegt Geert.
Vrijwilligers
De aanplant is gebeurd in samenwerking met de organisatie LifeTerra. Met behulp van vrienden, familie, een team vrijwilligers van ING België en financiële steun van Climate Partners, werden de meer dan duizend planten bij wijze van teambuildingactiviteit aangeplant. “De planten zijn in verticale lagen gerangschikt om de productiviteit en biodiversiteit te maximaliseren, terwijl de behoefte aan externe inputs zoals meststoffen en pesticiden wordt geminimaliseerd", zegt Louis De Jaeger, CEO van Commensalist.
