Voedingsindustrie verbetert eco-efficiëntie tegen 2016
nieuwsDe voedingssector wil zijn bedrijven aanzetten tot meer eco-efficientië en een duurzamer watergebruik. Dat bleek woensdag bij de ondertekening van het tweede doelgroepprogramma Vlaamse Voedingsnijverheid (2011-2016) bij Lotus Bakeries in Lembeke. Er wordt ingezet op innovatie om de doelstellingen van een aantal concrete afspraken rond milieuthema's te behalen.
Het doelgroepprogramma werd ondertekend door Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), de federatie van de voedingsindustrie FEVIA-Vlaanderen en UNIZO. "We laten een gezamelijke haalbaarheidsstudie uitvoeren rond de eco-efficientië van onze voedingsbedrijven", zegt Claire Bosch, secretaris-generaal van Fevia. "Daarnaast komt er een tweede rapport over hoe performant de sector nu al is op vlak van milieu en energie, op basis van beschikbare overheidsgegevens."
De sector wil meer inzetten op duurzaam watergebruik. "Duurzaam watergebruik is één van de meest essentiële zaken voor de voedingsindustrie. Die heeft nood aan grote hoeveelheden hoogwaardig water. Onze ondernemingen leveren nu al heel wat inspanningen rond het besparen en zuiveren van (afval)water, maar we hopen daar nog verder in te kunnen gaan", verklaart Bosch.
In 2001 startte de Vlaamse overheid in het kader van een sectoraal milieubeleid het pilootproject doelgroepenbeleid op. Dat leidde tot het eerste doelgroepprogramma Vlaamse Voedingsnijverheid (2006-2011), een samenwerking tussen de milieuoverheid en de voedingssector.
In het nieuwe programma worden er voor een aantal milieuthema's concrete afspraken gemaakt om de doelstellingen waarvoor de overheid en de sector zich samen engageren, binnen een vooropgestelde termijn van vijf jaar te behalen. Er wordt ingezet op innovatie, zowel voor de milieumaatregelen zelf als voor vormen van samenwerking en overleg.
Bron: Belga