header.home link

VN vraagt hulp voor Afghaanse landbouwgemeenschappen

30 augustus 2021

De Verenigde Naties (VN) hebben een dringende oproep gedaan aan donateurs om de boeren in Afghanistan te helpen in hun strijd tegen de droogte. Die bedreigt de bestaansmiddelen van zeven miljoen mensen.

Lees meer over:
afghanistan-1280

De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden momenteel zwaar getroffen, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Naast de droogte, stipt FAO als oorzaken ook de coronapandemie aan en het feit dat veel mensen op de vlucht zijn geslagen door het offensief van de taliban, die intussen de controle over Afghanistan in handen hebben. De plattelandsgemeenschappen worden gezien als de ruggengraat van de economie van het land.

Liefst 14 miljoen Afghanen, onder wie twee miljoen kinderen, worden momenteel geconfronteerd met een acute voedselonveiligheid. Dat is één op de drie Afghanen. Drie miljoen dieren zijn bedreigd.

"Boeren en veehouders mogen niet worden vergeten in deze humanitaire crisis. Als we geen hulp verlenen aan hen die het hardst getroffen worden door de enorme droogte, zullen velen hun boerderijen moeten verlaten", zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO. "Dat dreigt de voedselonveiligheid nog te vergroten en de stabiliteit in Afghanistan komt er nog meer door onder druk."

Dringend steun nodig voor wintertarweseizoen

De FAO vraagt 18 miljoen dollar, omgerekend zo'n 15 miljoen euro, om daarmee in september nog tarwezaad te kopen. Het planten begint eind september en loopt in veel gebieden door tot oktober. Met de huidige financiering zal FAO slechts 110.000 gezinnen kunnen steunen, terwijl ongeveer 250.000 landbouwers en hun gezinnen, of 1,5 miljoen mensen, ervan afhankelijk zijn.

Een mislukking van het wintertarweseizoen zou een ramp betekenen voor miljoenen Afghanen

Richard Trenchard - FAO

"De kans om deze hulp te bieden slinkt zienderogen. We moeten handelen voor het te laat is", aldus Richard Trenchard, FAO-vertegenwoordiger in Afghanistan. "Als de boeren tegen eind september of begin oktober het noodzakelijke zaaigoed niet kunnen krijgen, zal het wintertarweseizoen mislukken. Dit betekent een ramp voor miljoenen Afghanen, zowel boeren als consumenten."

Bovendien zal het rendement van hun oogst vermoedelijk 20 procent lager liggen dan in 2020 en 15 procent onder het gemiddelde, als gevolg van de acute droogte. Daarom is het volgende plantseizoen van cruciaal belang om een verdere verslechtering van de voedselzekerheid te voorkomen.

Drie miljoen dieren bedreigd

Ook de Afghaanse veehouders zien zwarte sneeuw door de droogte en hebben dringend hulp nodig om de winter te overbruggen. Naar schatting lopen drie miljoen dieren gevaar. Volgens FAO zullen veel veehouders hun bedrijf moeten verkopen als de steun uitblijft. De gestegen voederprijzen maken het voor hen immers onleefbaar.

Uitgelicht
"Eén op de drie mensen in Afghanistan heeft te kampen met voedselonzekerheid als gevolg van de gecombineerde effecten van de oorlog in het land en de opwarming van de aarde di...
22 augustus 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek