nieuws

"Vlees dat naar België kwam, is geen gekloond vlees"

nieuws
De Britse dienst voor voedselveiligheid FSA heeft het Voedselagentschap in België geïnformeerd dat vlees van één van de nakomelingen van de gekloonde koe naar België is geëxporteerd. Het gaat om vlees van de op vijf mei geslachte stier Parable, een in Groot-Brittannië geboren nakomeling van de gekloonde melkkoe uit de VS.
11 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

De Britse dienst voor voedselveiligheid FSA heeft het Voedselagentschap in België geïnformeerd dat vlees van één van de nakomelingen van de gekloonde koe naar België is geëxporteerd. Het gaat om vlees van de op vijf mei geslachte stier Parable, een in Groot-Brittannië geboren nakomeling van de gekloonde melkkoe uit de VS. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van berichtgeving van het FSA.

Het Food Standards Agency (FSA) zoekt sinds begin augustus uit of melk en vlees van nakomelingen van een in de VS gekloonde koe in de Britse voedselketen is terecht gekomen. Waar de FSA geen bewijzen vond dat melk in de voedselketen is terecht gekomen, staat wel vast dat vlees van drie dieren op de markt werd gebracht zonder dat de FSA haar toestemming had gegeven.

"Volgens onze informatie is het vlees dat in België terechtkwam afkomstig van de derde generatie van de gekloonde koe, wat niet meer wordt beschouwd als gekloond vlees", zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het Voedselagentschap in België. "Als het niet gaat om vlees van de nakomelingen van de gekloonde koe, maar van de nakomelingen van de nakomelingen, dan wordt dat soort vlees volgens een beslissing van de Europese Commissie als conventioneel vlees beschouwd", verklaart Busschots. "Er gelden dan ook geen bijzondere maatregelen".

Het FSA benadrukt in haar communicatie dat het consumeren van producten van gezonde gekloonde dieren of hun nakomelingen geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De voedselveiligheidsdienst noemt het in de voedselketen brengen van de producten van gekloonde dieren wel onwettig indien zij hiervoor geen toestemming gaf.

Dit is volgens The Guardian een eigenzinnige interpretatie van de Europese richtlijn nieuwe voedingsmiddelen aangezien de Europese Commissie al aangaf dat producten van gekloonde dieren momenteel nog buiten de richtlijn vallen. De Commissie zal zich alleszins over de materie buigen want het Europees Parlement riep op om producten van gekloonde dieren buiten de richtlijn te houden en eenvoudigweg te verbieden.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek