"Vlees besmette varkens niet geschikt voor consumptie"

Vlees van varkens die geïnfecteerd raken met het nieuwe H1N1-virus mogen niet in de voedselketen terechtkomen. Zo luidt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat iets behoedzamer klinkt dan de stellingen die de FAO en de OIE eerder deze week verkondigden over de risico's op besmetting met Mexicaanse griep.
7 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Vlees van varkens die geïnfecteerd raken met het nieuwe H1N1-virus mogen niet in de voedselketen terechtkomen. Zo luidt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat iets behoedzamer klinkt dan de stellingen die de FAO en de OIE eerder deze week verkondigden over de risico's op besmetting met Mexicaanse griep.

De FAO en OIE vinden invoerbeperkingen voor varkensvlees volstrekt overbodig omdat de Mexicaanse griep nog niet gedetecteerd werd in het weefsel van dode dieren en de ziekte dus niet via de consumptie van vlees kan overgedragen worden. De WHO stipt echter aan dat griepvirussen wel in staat zijn om vriestemperaturen te overleven en kunnen voorkomen in ontdooid vlees, net zoals in het bloed van geïnfecteerde dieren.

"Vlees van zieke of dode varkens mag in geen geval verwerkt worden met het oog op menselijke consumptie", stelt Jorgen Schlundt, directeur van het WHO-departement voor voedselveiligheid. "We weten dat griepvirussen nog aanwezig kunnen zijn in vlees dat ontdooid werd, met dien verstande dat er voor het nieuwe griepvirus nog geen specifieke data voorhanden zijn". 

Schlundt roept op om voorzichtig om te springen met het bloed en de vleessappen van dieren die mogelijk besmet werden met H1N1. "De kans om griepvirussen aan te treffen in het bloed van een besmet dier hangt af van het virustype. Het bloed van varkens met Mexicaanse griep bevat mogelijk het virus, al is dat nog niet aangetoond. Onze algemene aanbeveling luidt dat mensen die regelmatig in contact komen met grote hoeveelheden bloed van varkens aangepaste kledij moeten dragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het personeel in slachthuizen".

De Mexicaanse griep wordt overgedragen van mens op mens, niet van varkens op mensen. Toen vorige zaterdag een Canadese boer 200 varkens besmette, ontstond wel even de vrees dat het virus krachtiger aan het worden is, waardoor het makkelijker de barrière tussen mens en varken zou kunnen overbruggen. Een twintigtal landen hebben alvast handelsbeperkingen voor varkensvlees in het leven geroepen, zeer tot ongenoegen van onder meer de FAO, de OIE en de landen die getroffen worden door de maatregelen.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek