nieuws

VLD pleit voor meer marktgericht landbouwbeleid

nieuws
"Op haar Europa-congres zal de VLD zich achter de hervormingsplannen van kanselier Gerhard Schröder zetten. Wat de Franse premier Lionel Jospin voorstelt, is in feite een verderzetting van de bestaande situatie en als het dat maar is, kun je alles evengoed bij het oude laten." Dat verklaarde Europarlementariër Dirk Sterckx (VLD) op een persconferentie waar hij samen metVLD-voorzitter Karel De Gucht de agenda van het driedaags Europa-congres toelichtte.
30 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
"Op haar Europa-congres zal de VLD zich achter de hervormingsplannen van kanselier Gerhard Schröder zetten. Wat de Franse premier Lionel Jospin voorstelt, is in feite een verderzetting van de bestaande situatie en als het dat maar is, kun je alles evengoed bij het oude laten." Dat verklaarde Europarlementariër Dirk Sterckx (VLD) op een persconferentie waar hij samen met VLD-voorzitter Karel De Gucht de agenda van het driedaags Europa-congres toelichtte.

Vier thema's komen er aan bod: economie en ondernemerschap, Europees asiel- en migratiebeleid, de verklaring van Laken en het Europees landbouwbeleid. Het congres wordt zondagmiddag 10 juni met toespraken van De Gucht, Vlaams minister-president Patrick Dewael, premier Guy Verhofstadt en Commissievoorzitter Romano Prodi afgesloten.

De VLD pikte het landbouwbeleid op omdat "de basisprincipes uit de jaren vijftig niet langer houdbaar zijn. Ze ontwrichten de markt en botsen te fel met de principes van vraag en aanbod." Volgens de ontwerpresolutie moet het Europees landbouwbeleid in 2003 hervormd zijn. Verder vindt de VLD dat de landbouw meer competitief moet worden en dat er een herverdeling van de begroting komt. Hier bepleit de VLD co-financiering door de lidstaten of de regio's van de op Europees niveau besliste maatregelen.

Veel aandacht zal er in Blankenberge naar de Verklaring van Laken gaan. In 13 ontwerpresoluties komt de VLD voor een federaal Europa op, een Europese grondwet, een institutioneel kader voor de constitutionele regio's en een parlement dat op voet van gelijkheid met de Raad staat en over alles mee kan beslissen. Zoals Schroder wil de VLD dat de raad van ministers de tweede kamer van de Unie wordt en dat er een beperkte, maar daadkrachtige Commissie komt.

Opmerkelijk is dat in de ontwerpresoluties met geen woord over de bevoegdheidsverdeling van de Unie wordt gerept. Nochtans, zo zei premier Verhofstadt onlangs, wordt dit het sleutelwoord in de verklaring van Laken. De Gucht, die jaren in het Europees parlement aan de slag was, maakte zich terzake weinig illuzies. "Al tien keer is men met de 'Kompetenzabgrenzung' (bevoegdheidsverdeling) begonnen en het is nooit gelukt."

Toch vindt De Gucht dat er geen tegenstelling bestaat tussen het gebrek aan belangstelling van zijn partij voor deze problematiek en de intensiteit waarmee de regeringstop er mee bezig is. "Dit dossier werd door Duitsland op de agenda geplaats, bijgevolg moet het Belgisch voorzitterschap er over praten. In Laken zullen er terzake echter geen knopen worden doorgehakt." Volgens De Gucht is Laken geslaagd, wanneer er een vergelijk over de onderhandelingsmethode (conventie) komt en de regeringsleiders over een Europese grondwet akkoord geraken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek