Vlamingen veroordeeld voor mesttransport naar Wallonië

Het hof van beroep van Luik heeft 32 Vlaamse mesttransporteurs en landbouwers veroordeeld voor hun aandeel in illegale mesttransporten van Vlaanderen naar Wallonië, meldt De Standaard. Zij werden ervan beticht tussen januari 2001 en februari 2002 duizenden ton Vlaamse drijfmest naar Wallonië te hebben versluisd.
10 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Het hof van beroep van Luik heeft 32 Vlaamse mesttransporteurs en landbouwers veroordeeld voor hun aandeel in illegale mesttransporten van Vlaanderen naar Wallonië. Zij werden ervan beticht tussen januari 2001 en februari 2002 duizenden ton drijfmest naar Wallonië te hebben versluisd. Ook de Mestbank werd in deze zaak gedagvaard, maar de rechter achtte die vordering onontvankelijk.

De correctionele rechtbank in Dinant sprak de mesttransporteurs en veehouders in eerste aanleg in 2007 vrij voor de feiten, maar het hof van beroep oordeelt daar nu anders over. Onder de veroordeelden bevinden zich loonwerkers uit Kalmthout en Westerlo en een veehouder uit Westerlo die in 1999 verhuisde naar Ciney.

Die laatste tekende al cassatieberoep aan. Hij noemt de veroordeling een politiek spelletje. “Alle Waalse grootgrondbezitters werden zorgvuldig uit het dossier gefilterd”, zegt Jos Weckhuyzen, “bovendien waren onze documenten goedgekeurd door de Mestbank.”

De landbouwer dagvaardde daarom de Mestbank en het openbaar ministerie sloot zich daarbij aan. “Zowel in eerste aanleg als in beroep heeft de rechter evenwel geoordeeld dat de dagvaarding niet ontvankelijk is en de Mestbank met andere woorden niet vervolgd wordt”, liet woordvoerder Jan Mosselmans aan VILT weten.

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek