VLAM lanceert 'patapas'
nieuwsNa de hoppas kennen de Spaanse tapas nu ook een tweede Vlaamse variant, de patapas. Het zijn smaakrijke hapjes op basis van aardappelen. “Ze vormen een subtrend binnen een meer dominante trend waarbij de aandacht voor het gebruik van eenvoudige, herkenbare en echte natuurproducten aanzienlijk is toegenomen”, zegt chef Kwinten De Paepe van restaurant Trente in Leuven.
Sinds kort serveert chef De Paepe diverse patapas als creatieve hapjes bij het aperitief en als extra minigerecht tijdens het menu. Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die met zijn najaarscampagne voor aardappelen inspeelt op de trend van patapas, is dit het bewijs dat chefs expressievormen zoeken om terug naar de basis te keren. “Ze focussen op de natuurlijke identiteit van het alledaagse product”, luidt het.
Ook Kwinten De Paepe onderstreept dit. “Hoe eenvoudiger het product, hoe groter de uitdaging om de culinaire waarde ervan te onderstrepen en des te groter ook de voldoening. Het is immers veel gemakkelijker om te scoren met bijvoorbeeld kreeft of duif dan met een eenvoudige aardappel.” Volgens de chef is de aardappel historisch bekeken een exotisch product, maar door de eeuwen heen is de aardappel geëvolueerd naar “een veelzijdig en smaakvol terroirproduct dat niet meer uit onze Belgische eetcultuur weg te denken is”.
VLAM moedigt met de slogan ‘Patapas, 1000 hapjes met patatjes’ de consument aan om zelf creatief te zijn met aardappelen. Op de website www.aardappel.be staan een heleboel recepten zoals aardappel in kroket met ham en peterselie, gratin van aardappel met geraspte kaas, aardappel-quiche met ham en kaas of geplette aardappel gepaneerd in groene kruiden.
Beeld: VLAM