Vlaanderen ontbost weer te veel

De netto-balans van bosoppervlakte stagneert verder in Vlaanderen. In 2008 werd er 156 hectare bos met vergunning ontbost terwijl er amper 152 hectare bos bijkwam. Voor het eerst sinds lang is Vlaanderen opnieuw een netto ontbosser. Dat blijkt uit de derde Bosbarometer van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.
10 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De netto-balans van bosoppervlakte stagneert verder in Vlaanderen. In 2008 werd er 156 hectare bos met vergunning ontbost terwijl er amper 152 hectare bos bijkwam. Voor het eerst sinds lang is Vlaanderen opnieuw een netto ontbosser. Dat blijkt uit de derde Bosbarometer van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.

De doelstelling van 769 hectare netto-bosuitbreiding per jaar haalt Vlaanderen voor het zoveelste jaar op rij niet, stelt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV). De vereniging vreest dat de balans nog veel negatiever is dan blijkt uit deze cijfers. "Het gaat hier enkel om de vergunde ontbossingen. Illegale ontbossingen en administratieve vertragingen zorgen ervoor dat de oppervlakte ontbossingen ongetwijfeld nog een pak hoger lag in 2008", stelt Bert De Somviele, directeur van de VBV.

Het jaar 2007 was de deadline voor het uitvoeren van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, waarin ook de realisatie van 13.664 hectare bijkomende bossen was opgenomen. Momenteel is er slechts 4.000 hectare bijkomend bos gerealiseerd, wat overeenkomt met amper 29 procent van de doelstelling. In 2008 viel er weinig beterschap waar te nemen, aldus De Somviele.

Op het speelzonefront en de toegankelijkheid van bossen blikt VBV tevreden terug: in 2008 werd 190 hectare bijkomende speelzones in bossen aangeduid. Dat brengt de totale oppervlakte speelzones in bossen op 2.279 hectare.

Zondag werd de Bosbarometer 2009 aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege overhandigd tijdens de officiële opening van de Week van het Bos. Deze keer gaat de aandacht naar het belang van de autochtone bomen en struiken, met de prikkelende slogan: Zaad met Pit. Amper 5% van de bomen in Vlaanderen zijn nog autochtoon. Schauvliege beloofde alvast zich in te zetten "om tegen 2015 het grootste deel van de maatregelen die nodig zijn om die instandhoudingsdoelstellingen te realiseren, effectief in uitvoering te brengen".

Bossen vormen volgens Schauvliege een belangrijk onderdeel van dat Vlaamse deel van het NATURA2000-netwerk. "Ik zal laten onderzoeken hoe bosbeheerders, vooral de private bosbeheerders, beter begeleid en ondersteund kunnen worden om deze doelstellingen te halen. Ook de bosgroepen zullen hier een belangrijke rol spelen. Ik kan u nu al melden dat binnenkort wellicht het hele Vlaamse Gewest door erkende bosgroepen afgedekt zal zijn".

De milieuminister denkt er ook aan om het Boscompensatiefonds open te stellen voor verenigingen, particulieren en overheidsinstanties. "Dat vergroot de mogelijkheden van het fonds en laat toe de doelstellingen van het fonds sneller te realiseren". Ze wil ook meer aandacht besteden aan het randstedelijk gebied dat moet evolueren van breuklijn tussen stad en platteland naar multifuncioneel knooppunt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek