"Vlaanderen ontbost 1,5 voetbalveld per dag"

In 2009 heeft Vlaanderen 291 hectare ontbost en is er slechts 203 hectare nieuw bos bijgekomen. Dat blijkt uit de Bosbarometer 2010 van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.
11 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

In 2009 heeft Vlaanderen 291 hectare ontbost. Dat komt neer op anderhalf voetbalveld per dag. Daarvan werd slechts 115 hectare effectief gecompenseerd. Er werd ook 88 hectare nieuw bos aangelegd met landbouwsubsidies voor bebossing zodat het nettoverlies uitkomt op 88 hectare. Dat blijkt uit de Bosbarometer 2010 van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV).

De bosvereniging merkt ook op dat de uitzonderingsregels op het ontbossingsverbod van het Bosdecreet steeds meer ontaarden. "Het kabinet Leefmilieu verleende in 2009 voor 123 hectare ontheffing op het ontbossingsverbod." Volgens VBV wordt in werkelijkheid nog meer ontbost door illegale kappingen en administratieve vertragingen.

VBV zegt verder niet te begrijpen waarom de Vlaamse landbouwadministratie ongeveer tweederde van de bebossingsaanvragen door particulieren afkeurt. "Dat is nochtans de goedkoopste en efficiëntste bebossingsmethode", aldus VBV.

Volgens VBV is het tekenend dat Vlaanderen met deze negatieve trend in Europa alleen staat: er is de voorbije 20 jaar meer dan twee miljoen hectare Europees bos bijgekomen, en de oppervlakte bijkomend bos stijgt nog elk jaar op ons continent. “Landen als Denemarken, Nederland en Ierland, met een vergelijkbare bosoppervlakte als Vlaanderen, slagen er wel in om duidelijk vooruitgang te boeken”, klinkt het.

VBV doet ook een paar positieve vaststellingen: vorig jaar kwamen er meer speelzones in bossen bij (+ 90 hectare) en ging de toegankelijkheid voor beperkt mobiele personen erop vooruit. Ook blijft het aantal bosreservaten en bosbeheerplannen verder stijgen, alsook de oppervlakte van FSC-gecertificeerde bossen (+ 3.497 hectare), wat volgens VBV wijst op een duurzaam bosbeheer.

Tijdens het slotevenement van de Week van het Bos op zondag 17 oktober zal VBV de bosbarometer overhandigen aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek