Vlaanderen heeft 3.350 kilometer extra hagen nodig

Een haag van Brussel tot Napels en terug, ofwel een halve meter haag per Vlaming heeft Vlaanderen nodig om tegen 2030 te voldoen aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) rekent hiervoor op de 294 gemeenten die dit pact hebben afgesloten.

13 februari 2023  – Laatste update 13 februari 2023 17:59
Lees meer over:

Binnen zeven jaar moet Vlaanderen 3.350 kilometer extra haag aangeplant hebben om de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact te halen. Om de doelstelling kracht bij te zetten, plantte minister Somers zaterdag enkele meters haag op een boerderij in Lier. Nu kijkt Somers vooral naar lokale besturen en de zestien Regionale Landschappen om aan de kar te trekken.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact kadert in de Europese doelstelling om tegen 2050 het eerste klimaatneutraal continent te worden. Het pact focust op vergroening, participatieve energie, duurzame mobiliteit en water. Aan deze vier focussen hangen steeds heel concrete doelstellingen gekoppeld zoals één boom per Vlaming en één kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner.

Lier is één van de lokale besturen die het pact met Vlaanderen heeft afgesloten. Met 37.000 inwoners betekent het dat de stad 18,5 kilometer haag zal aanplanten tegen 2030. "Het creëert een nieuwe passage tussen de verschillende stukjes natuur, wat goed is voor de biodiversiteit. Dit is een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen", laat Somers weten.

Schepen van milieu, natuur en landbouw in Lier, Thierry Suetens (Open Vld) benadrukt het belang van samenwerking tussen lokale besturen en organisaties zoals Regionale Landschappen. "Kleine landschapselementen zoals hagen zijn erg belangrijk voor het klimaatbestendig maken van landelijk gebied. Ze zorgen niet alleen voor de opslag van CO2 en koolstof in de bodem, maar ook voor nestgelegenheid voor vogels en schuilplaatsen voor kleine zoogdieren. Voor landbouwbedrijven kunnen hagen dan weer handig zijn om in te zetten als windscherm voor gewassen. Daarnaast verbeteren ze ook de waterhuishouding van natte gronden en zorgen ze voor bescherming van het vee tegen zon en felle wind."

 

Open VLD: hagen alternatief voor falend bebossingsplan
Uitgelicht
De Vlaamse regering wil binnen twee jaar 4.000 hectare extra bos, maar daarvan is nog geen vijfde gerealiseerd. Open VLD’er Bart Van Hulle wil dat een deel van de bosmiddelen...
7 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek