Vlaamse voeding in de picture tijdens prinselijke missie in Japan

VLAM neemt samen met acht exporteurs deel aan de economische missie naar Japan om de afzet van onze voedingsproducten aan te zwengelen. Er gaat vooral aandacht naar frietjes, varkensvlees en groenten, producten die Japan nu al afneemt van ons land. Daarnaast wordt verder gewerkt aan markttoegang voor Belgische peren.

7 december 2022  – Laatste update 7 december 2022 20:38
Lees meer over:
PrinselijkemissieJapan_36f063bf2a45c317114ac839e703eea0

Van 5 tot 9 december vindt in Japan de op één na grootste Belgische economische missie ooit plaats. Er reizen 575 deelnemers mee waaronder 30 landbouw- en voedingsbedrijven. Ook prinses Astrid en tal van ministers en staatssecretarissen zijn aanwezig.

Japan is een interessante afzetmarkt voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. “Japan is een netto importeur van voedingsproducten. De binnenlandse voedselproductie staat voor amper 37 procent van de hoeveelheid die het land nodig heeft voor de 125 miljoen inwoners", schetst VLAM het potentieel. Daarnaast liggen de eisen met betrekking tot kwaliteit en voedselveiligheid extreem hoog in Japan en de gevoeligheid voor voedselveiligheid is volgens VLAM door de kernramp in Fukushima in 2011 alleen maar toegenomen.

Alhoewel het geen sinecure is om voedingsproducten te kunnen afzetten in Japan, liggen hier juist mogelijkheden voor Belgische bedrijven. “De hoge eisen van Japan zijn ideaal voor Belgische producenten van agrovoeding. Onze strenge eisen rond voedselveiligheid overtuigen de Japanse autoriteiten om onze producten markttoegang te verlenen”, stelt Gert Van Causenbroeck, Export Manager bij VLAM.

Om de export naar Japan verder aan te zwengelen, neemt VLAM samen met acht exporteurs deel aan de prinselijke missie naar Japan. De handelsreis zorgt niet alleen voor de nodige PR, maar het opent commercieel ook deuren voor de exporteurs die tijdens gewone zakenreizen vaak gesloten blijven. De Vlaamse exporteurs zien enerzijds mogelijkheden in het vergroten van bestaande exportstromen. Zo gaan er al jarenlang frietjes, varkensvlees en groenten naar het land van de rijzende zon.

Frieten, groenten en vlees

Op het gebied van verwerkte diepvriesaardappelen (voornamelijk frieten) is België al de grootste Europese leverancier in het land. De deelname van Agristo en Clarebout aan de handelsmissie symboliseren deze bestaande handelsstromen. Om de Belgische frietcultuur in de kijker te zetten, trakteert VLAM in de havenstad Osaka de gasten op een typische puntzak met frietjes en passende Belgische biertjes.

België is eveneens vertegenwoordigd op de Japanse markt met exclusieve groenten van onze velden en serres. Vooral Belgisch witloof is er een bekend product. Verder hebben de spruitjes (Brussels sprouts), prei, en zelfs nicheproducten als knolselder en schorseneren vaste aanvoerlijnen vanuit België naar de Japanse supermarkten en speciaalzaken. "Deze producten worden er beschouwd als delicatessen en zijn ook geliefd in de betere restaurants", aldus VLAM.

PrinselijkemissieJapan2_bc08d2dbacdbb13ff7455d1954c48ce7

Belgisch vlees is eveneens terug te vinden op de Japanse menukaarten. Het oosterse land is een belangrijke bestemming voor de Europese varkensvleesproducenten. Er is een specifieke vraag naar de nobele deelstukken. “Voor onze producenten van varkensvlees is Japan dan ook een belangrijke bestemming om de vraag naar varkensvlees op peil te houden en voldoende marktdifferentiatie buiten Europa te hebben. Op deze manier helpen we de grootste schokken op de volatiele vleesmarkt op te vangen”, klinkt het bij VLAM. Drie van de grootste Vlaamse producenten van varkensvlees, Belgian Pork Group, Delavi en Jademo, zijn aanwezig in Japan.

Peren en andere nieuwe handelsstromen

Naast het vergroten van bestaande handelsstromen hopen VLAM en de aanwezige voedingsbedrijven ook nieuwe trafieken op gang te brengen. Zo zien de Vlaamse veilingen BelOrta, BFV en Coöperatie Hoogstraten er mogelijkheden en hebben daarom ook iemand afgevaardigd naar Japan. Specifiek zou het land interessant kunnen zijn voor de afzet van peren. VLAM geeft aan dat er gewerkt wordt aan markttoegang van Belgische peren in Japan. “Momenteel zitten de onderhandelingen in een laatste fase”, laat het weten.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek