header.home link

Vlaamse regering stelt intendant aan voor rivierherstel langs de Leie

1 oktober 2021

De Vlaamse regering schakelt een intendant in om de natuurcompensatie voor de Leiewerken te kunnen realiseren. Dat schrijft De Krant van West-Vlaanderen vrijdag. Nu al is duidelijk dat de beoogde en beloofde 500 hectare natte natuur langs de Leie er zeker niet voor 2031 zal zijn.

Lees meer over:

Het gaat niet goed met het rivierherstel en de natuurcompensatie voor de Leiewerken in het Seine-Schelde-project. Dat geven Vlaams ministers Zuhal Demir (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld) noodgedwongen toe aan de Vlaamse regering.

Meer dan 15 jaar nadat Vlaanderen had aangegeven 500 hectare natte natuur te moeten realiseren aan de oevers van de Leie tussen Deinze en Wervik, komt er op dit moment slechts 7,6 hectare effectief in aanmerking. Nochtans heeft de Vlaamse overheid wel iets meer dan 140 hectare gronden in eigendom, maar die liggen zodanig versnipperd dat er van natte natuur geen sprake kan zijn zonder al te grote impact op aanliggende private percelen.

Intendant

Noch grondeigenaars noch actieve landbouwers zijn van plan om hun gronden te verkopen of te ruilen. De ministers veranderen daarom nu het geweer van schouder. De meest in het oog springende maatregel is het aanstellen van een intendant, die enerzijds het vertrouwen moet herwinnen en anderzijds het draagvlak in de Leieregio voor het rivierherstelplan moet vergroten.

In eerste instantie krijgt hij daar één jaar de tijd voor, al kan die termijn met nog een jaar verlengd worden. Na zes maanden moet een eerste tussentijds rapport op tafel liggen, met daarin een concreet voorstel om de eerste fase, 100 hectare tegen eind 2024, te realiseren. Als de intendant het niet mogelijk acht, dan kijkt de Vlaamse regering naar onteigeningen.

Wie die intendant wordt, beslist de regering volgende week.

Bron: Belga / KW

Beeld: Paul Hermans

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek