header.home link

Crevits opent vernieuwde sorteerhal visveiling Nieuwpoort

4 oktober 2021

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits heeft zondag de vernieuwde sorteerteerhal van de stedelijke Vismijn in Nieuwpoort officieel geopend. De visveiling investeerde 700.000 euro in de installatie van afwasbare wanden, betere isolatie en een nieuwe koelinstallatie.

Lees meer over:

“De vernieuwing van de Stedelijke Vismijn, het zeemanshart van de stad, zal een positieve invloed hebben op de visserijsector, op de werknemers en op de hele stad. Deze realisatie moet bijdragen aan een welvarende toekomst voor de visserij als steunpilaar binnen onze Vlaamse voedselketen”, zei Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits zondag tijdens de opening van de vernieuwde Vismijn in Nieuwpoort

Nieuwpoort geldt als één van de belangrijke vissershavens van de Belgische kust. Vorig jaar werd er 360 ton vis aangevoerd op de stedelijke Vismijn die tot de kleinste visveilingen van ons land behoort. Ruim een derde van de aanvoer was garnaal. De totale omzet bedroeg zo’n 1,6 miljoen euro. De visveiling geldt tevens als een belangrijke toeristische trekpleister: jaarlijks trekt ze zo’n 5.000 bezoekers.  

Verduurzaming infrastructuur

Na een grondige vernieuwing van de veilingen van Oostende en Zeebrugge was dit jaar de Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort aan de beurt. Er werden de afgelopen zes maanden afwasbare wanden geïnstalleerd, de veiling werd beter geïsoleerd om te voldoen aan de hedendaagse energienormen en er werd een nieuwe koelinstallatie geplaatst die veel energiezuiniger is. Ook het aantal toegangspoorten werd verminderd van 15 naar 3 poorten, waardoor efficiënter kan worden gewerkt.

De handhaving van het authentieke karakter van de vismijn stond bij de modernisering centraal. Het herkenbare gebouw van de Stedelijke Vismijn is gebouwd in 1952 en kende in 1972 een uitbreiding tot zijn huidige grootte.

De vernieuwingen hebben 700.000 euro gekost, waarvan Vlaanderen zo’n 100.000 euro voor zijn rekening neemt via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij en Europa eveneens 100.000 euro financiert via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. De modernisering moet de visveiling klaarmaken voor de toekomst als het om duurzaamheid gaat.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek