Vlaamse formatie: Regeerakkoord is een feit na lange nacht onderhandelen

nieuws

N-VA, Vooruit en cd&v hebben een finaal akkoord gesloten na een hele nacht onderhandelen. Dat heeft Matthias Diependaele zaterdag vroeg in de ochtend laten weten.

26 september 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2024 7:26 Isabelle Braet & Griet Lemaire
martelarenpleinbrusselvlaamseregering-copyrightVlaanderen

De onderhandelaars kwamen vrijdag om 13 uur weer samen en hadden uiteindelijk tot 5 uur 's ochtends nodig om het eens te worden over de laatste knelpunten, zoals een eventueel hoofddoekenverbod voor alle leerkrachten en de mogelijke herinvoering van de opkomstplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"Er is op een creatieve manier gezocht om de verschillende partijen naar elkaar te laten toegroeien en ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn", zegt Diependaele in een eerste reactie.

De inhoud van het akkoord wordt voorlopig niet vrijgegeven, hoewel veel punten al uitlekten. De primeur is voor de partijleden, die de tekst in aanloop naar de toetredingscongressen krijgen doorgemaild. Die worden zaterdag en zondag gehouden. Ook de verdeling van de bevoegdheden is voor later dit weekend. "Maar de komende uren ga ik mij toch in mijn bed leggen", aldus Diependaele.

Conner Rousseau van Vooruit en Sammy Mahdi van cd&v verlieten het gebouw na de onderhandelingsnacht via de achteruitgang. Rousseau gaf wel een korte reactie op Instagram: "Na vele uren onderhandelen hebben we eindelijk een inhoudelijk akkoord bereikt voor een nieuwe, betere en socialere Vlaamse regering, met veel goed nieuws in ons onderwijs en in welzijn, voor betaalbaar wonen en nog heel veel zaken."

Ook Mahdi reageerde via Instagram. "Fier op wat we in de volgende jaren zullen verwezenlijken voor de Vlamingen", aldus de cd&v-voorzitter. Cd&v spreekt van een ambitieus akkoord. "We zorgen voor respect voor élke Vlaming. Waar je ook woont, wat je beroep ook is."

Stikstof en andere landbouwthema’s

Hoewel het regeerakkoord nog niet wordt vrijgegeven, zijn enkele punten al bekend. Zo werd het thema Omgeving, met daarin het stikstofdossier, donderdag afgeklopt. Daar zou onder meer een formulering gevonden zijn waar de drie partijen zich in kunnen vinden, met name over de evolutie van een depositiemodel naar een emissiemodel. Daarnaast zou er ook voor nulbemesting in VEN-gebied een oplossing uit de bus zijn gekomen.

Een ander voor landbouw belangrijk knelpunt is de aankoop van landbouwgronden door de overheid. Ook hier werd een compromis gevonden. Een nieuwe opkoopstop voor landbouwgronden, zoals tijdens het Landbouwakkoord werd afgesproken, zou er niet komen. Wel zouden boeren voorkooprecht krijgen op landbouwgronden. Vandaag hebben natuurorganisaties en de overheid voorkooprecht als ze die landbouwgronden willen gebruiken voor bebossing.

Meer details volgen later.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek