Vlaamse boeren en experten maken podcastreeks over stikstof

Met de nieuwe landbouwpodcast ‘Stikstof Uitgespit’ wil vzw Boer&Verstand polarisering tegengaan met correcte en begrijpbare informatie. “Het landbouwdebat wordt op het scherp van de snede gevoerd, maar zelden onderbouwd met feiten en juiste cijfers”, legt de vzw uit. “Voor het grote publiek is er bovendien weinig bevattelijke info beschikbaar over het topic.”

31 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2023 15:27
Lees meer over:
Omslag Podcast

In de zesdelige podcastreeks zitten landbouwers samen aan tafel met experten uit verschillende domeinen om alle aspecten van het stikstofdossier te belichten, met een wetenschappelijke en juridische benadering op kop. “Zo kan iedereen voor zichzelf conclusies trekken op basis van brede en correcte informatie”, klinkt het bij Boer&Verstand. Tussen de experten zitten onder meer Joris Relaes, hoofd van het Instituut van Landbouw- en Visserijonderzoek en Stefan Van Rompaey, hoofdredacteur van RetailDetail.

“Beleid bepaalt toekomst van de landbouw”

De eerste aflevering brengt de evolutie van de landbouw in kaart. Eén van de initiatiefnemers van Boer&Verstand, Thomas Linssen gaat samen met landbouwjournalist Jacques van Outryve en Tessa Avermaete, postdoctoraal onderzoeken aan KU Leuven, op zoek naar de verschillen tussen vroeger en nu. “Hier in België zijn we tot een versnipperd landbouwlandschap gekomen omdat vroeger de landbouwbedrijven telkens onder de kinderen werden verdeeld. Met oog op rendabiliteit produceerde men daarna efficiënter waardoor ook schaalvergroting in beeld kwam”, vertelt van Outryve. “Naast die bedrijvenevolutie zien we vandaag ook een evolutie in het klimaatverhaal, daar wordt de druk op milieu en klimaat vrij groot. In dit klimaatverhaal mag men de landbouwer niet zien als boeman maar als eerste slachtoffer”, treedt Avermaete bij. “De beleidskeuzes die we vandaag maken, zijn heel bepalend voor de toekomst van de landbouw. Het zou een misstap zijn moesten we de sector met zijn bijhorende investeringen nu in een richting sturen die niet toekomstgericht is.”

De consument is niet consequent en de overheid is niet betrouwbaar: ik weet niet goed meer waar ik naar toe moet

Thomas Linssen - Melkveehouder en één van de initiatiefnemers van Boer&Verstand

Daar knelt het schoentje voor melkveehouder Thomas Linssen: “Het landbouwbeleid in Vlaanderen heeft een magere langetermijnvisie, door de jaren heen zijn we hierdoor de overheid als onbetrouwbaar gaan aanvoelen. Je weet nooit welke wending het beleid in een nieuwe legislatuur zal aannemen. Maar de investeringen die wij doen in het bedrijf zijn niet gericht op lang termijn, niet op één legislatuur.”

Misverstanden

De drie gasten merken ook op dat de positie van de landbouw in de maatschappij en de perceptie ervan bij de consument evolueert. “In vergelijk met vroeger zijn er meer misverstanden over landbouw. Vroeger had je in elke familie wel een boer, vandaag is dit niet meer zo waardoor de afstand tussen consument en boer uit elkaar groeit”, vertelt Avermaete. “De consument die duurzamer wil zijn, weet niet altijd meer hoe de vork in de steel zit als het gaat over voeding.” Linssen deelt deze mening: “Consumenten zijn ambitieus in de wil om de wereld te verbeteren maar als ze achter hun winkelkarretje staan, laten ze hun werkelijke aard zien en kopen ze prijsbewust. De consument is niet consequent en de overheid is niet betrouwbaar: ik weet niet goed meer waar ik naar toe moet.”

“Er is zo veel expertise in Vlaanderen, laat ons die gebruiken”, sluit Avermaete de eerste aflevering van de podcast af. “Laten we samen constructief aan tafel zitten om een beleid uit te denken dat zowel voor de landbouwer, het klimaat als voor burger toekomstgericht is. Een beleid dat resulteert in lekkere producten uit Vlaanderen en een sector die economisch sterk in zijn schoenen staat.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek