Vlaams voedselbeleid wordt gesmaakt door leden SALV
nieuwsDe uitbouw van een Vlaams voedselbeleid is één van de speerpunten in de beleidsnota van Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) waarmee de regering de overgang naar een duurzaam voedselsysteem wil versnellen en sturen. “Dat voedselbeleid kan als nieuw kader op een haalbare en innovatieve wijze tegemoetkomen aan verschillende uitdagingen in ons voedselsysteem in het algemeen en voor de Vlaamse landbouw- en visserijsector in het bijzonder”, stelt de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) in een nieuw advies.
Volgens SALV moet het voedselbeleid aan een systeem bouwen dat voldoende robuust is om de voedselzekerheid te waarborgen. “Een duurzame, performante Vlaamse landbouw- en visserijsector maakt daar onontbeerlijk deel van uit”, klinkt het.
Die robuustheid wordt gewaarborgd door een open en divers voedselsysteem dat rechtvaardig is en zich voortdurend ontwikkelt naar een hogere graad van integrale duurzaamheid, en dat tegemoetkomt aan de uitdagingen voor een duurzame landbouw in Vlaanderen en de toekomstvisie voor de Vlaamse visserij in 2030 die SALV in 2017 uittekende.
In de SALV zetelen actoren uit het Vlaamse voedselsysteem, van toelevering en primaire productie over verwerking en handel tot en met de consument. Zij hebben het advies unaniem onderschreven.
Bron: Eigen verslaggeving