Vlaams Bijeninstituut trekt aan alarmbel na massale bijensterfte

In verschillende delen van Vlaanderen heeft 75 procent van de bijenpopulatie de winter niet overleefd, in sommige gebieden zijn imkers zelfs al hun bijen kwijt. Het Vlaams Bijeninstituut (VBI) heeft de overheid dan ook opgeroepen om dringend maatregelen te nemen, zeker omdat de massale bijensterfte niet helemaal te verklaren is.

18 april 2023  – Laatste update 18 april 2023 14:38
Lees meer over:
imkerbijenhoningbestuiver

Het VBI doet jaarlijks een enquête bij zijn imkers over de wintersterfte, die dit jaar eind februari werd gepubliceerd. Daaruit bleek toen dat er 23 procent wintersterfte was, een lichte verbetering tegenover vorig jaar. "Maar de resultaten zijn een grove onderschatting", vertelt VBI-voorzitter René De Backer. "Er is nadien nog veel verlies opgetreden en bij veel imkers is er schroom om verliezen door te geven, omdat zij zich dan een slechte imker voelen."

Volgens het VBI treden er bij veel Vlaamse imkers verliezen op tot wel 75 procent, onder meer in de regio Lier, Sint-Katelijne-Waver en Nijlen. In Limburg is er in het algemeen minder bijensterfte, al zijn er bepaalde regio's, zoals Sint-Truiden en Bokrijk, waar een aantal imkers zelfs al hun bijen verloren is. Het VBI onderstreept dat het "onverklaarbaar en bizar" is dat er zulke regionale verschillen zijn.

Gissen naar redenen

Er zijn verschillende redenen waarom de bijen het de afgelopen winters steeds moeilijker hebben gekregen, aldus het bijeninstituut. Zo zijn er te weinig bloemen die de bijen van voldoende nectar en stuifmeel kunnen voorzien en zijn ook te veel particuliere tuinen verhard. Verder is er de varroamijt, een parasiet die de bij al lang tergt. "Maar we zien dit jaar ook grote verliezen bij de varroaresistente bijen, dus er moeten ook andere factoren meespelen", aldus het VBI, dat mogelijk wijst op klimaatopwarming en nieuwe belagers, zoals de Aziatische hoornaar.

"De focus moet niet enkel liggen op de varroamijt, er is breder onderzoek nodig om te kijken wat onze bijen allemaal bedreigt", benadrukt voorzitter De Backer. Hij roept de overheid en alle betrokken partijen dan ook op om snel rond de tafel te zitten om de "dramatische bijensterfte" een halt toe te roepen. "Er worden in Vlaanderen verschillende initiatieven genomen om de natuur te helpen, maar dat is eigenlijk een druppel op een hete plaat", klinkt het nog.

Onderzoekers van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform dat gelinkt is aan Universiteit Gent, vragen zich af of we algemeen te maken hebben met een hogere wintersterfte dan voorgaande jaren of het eerder gaat over geïsoleerde situaties. Om dat in verder in kaart te brengen, roepen ze imkers op om deel te nemen aan een enquête.

Colruyt schakelt bijen in om biodiversiteit te meten
Uitgelicht
​Colruyt Group plaatst bijenkasten op eigen landbouwgronden om er de biodiversiteit, de plantendiversiteit in de omgeving en aanwezige polluenten in kaart te brengen. De gezon...
12 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek