VITO recupereert hoogwaardige componenten uit biomassa
nieuwsVITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, bestudeert hoe uit biomassa alle nuttige stoffen kunnen worden gerecupereerd voor men gaat vergisten voor energieproductie. “Ons onderzoek focust op neven- en afvalstromen uit de agro- en voedselverwerkende industrie”, vertellen onderzoekers Els D’Hondt en Stefan Voorspoels in De Tijd.
Onder meer in pulp van fruit en schillen en snijresten van groenten en fruit zitten allerlei interessante stoffen die vandaag eindigen als veevoeder of energiebron. VITO onderzoekt of er geen meer hoogwaardige toepassingen mogelijk zijn. “We gaan in reststromen op zoek naar vitaminen, antioxidanten, vezels en eiwitten”, zeggen D’Hondt en Voorspoels. In de oogsttijd is er een massale aanvoer van biomassa zodat VITO ook onderzoekt hoe biomassa een tijdlang bewaard kan worden.
In de verwerking van grondstoffen tot voeding gaan veel nuttige stoffen verloren, terwijl zowel voedingsindustrie als cosmeticasector een groeiende interesse tonen in hoogwaardige componenten die petrochemische varianten kunnen vervangen. Als het om voedingsingrediënten gaat dan moeten die goedgekeurd worden. “Het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren om van een eerste analyse tot een goedgekeurd ingrediënt te komen”, menen D’Hondt en Voorspoels, maar dat onze voeding over enkele jaren componenten bevat die gerecupereerd zijn uit biomassa vinden ze niet onwaarschijnlijk.
Bron: De Tijd
Beeld: VITO