nieuws

Alfa Fish opent nieuwe fabriek en wil meer lokale vis op Vlaamse borden

nieuws

In aanwezigheid van de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) en federale ministers van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open Vld) en van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) heeft visverwerker Alfa Fish uit Brecht dinsdag een nieuwe fabriek geopend. Met de nieuwbouw wil de Kempense visverwerker tot marktleider in Vlaanderen uitgroeien. Het aandeel lokale vis op Vlaamse borden omhoog krikken, behoort tot de andere ambities. “Een groot deel van de vissen die door onze Noordzeevissers gevangen wordt en via de visveilingen vermarkt wordt, gaat op export. Wij willen de toegevoegde waarde in Vlaanderen houden”, vertelt zaakvoerder Steven Timmermans die ook minder populaire vissoorten op de menukaart wil krijgen.

24 mei 2024
Lees meer over:
Jambon bij Alfa fish

“De Noordzee is opgeschoven richting Antwerpen", merkte de minister van Noordzee Paul Van Tigchelt op tijdens de officiële inhuldiging van de nieuwe Alfa Fish site in Brecht. Ook zijn collega's Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden waren aanwezig in de Kempense gemeente ten noorden van Antwerpen, net zoals de top van de Vlaamse Visveiling. 

Alfa Fish breidt zijn bedrijfsoppervlakte uit van 400 vierkante meter naar 1.500 vierkante meter en is uitgerust met een nieuwe productieruimte, diverse frigo’s en diepvriesruimtes. De zonnepanelen op het dak moeten de klimaatafdruk beperken. "Dit nieuwe gebouw stelt ons in staat om een voortrekkersrol te spelen in duurzame visverwerking in Vlaanderen", stelt Steven Timmermans van Alfa Fish. Samen met zijn broer Christophe realiseerde hij op enkele jaren tijd een monstergroei voor het door zijn vader opgerichte bedrijf. Alfa Fish haalde zes jaar geleden 'nog maar' 4 miljoen euro omzet, tegenwoordig is dat 24 miljoen euro per jaar. Het visbedrijf is daarnaast ook de grootste importeur van tonijn in ons land.

Jambon, Verlinden en Van Tigchelt bij Alfa Fish in Brecht2

Helft Vlaamse vis verwerkt in buitenland

De context: Dagelijks vertrekken er nu vanuit België tonnen vis naar de buurlanden. Tom Premereur, directeur van de Vlaamse Visveiling schat de verhouding lokale verwerking en export van Vlaamse Noorzeevis op fifty-fifty. Daar wil Alfa Fish verandering in brengen. "Vandaag wordt een belangrijk aandeel van de Belgische vangst geëxporteerd naar bijvoorbeeld Nederland bij gebrek aan lokale verwerkingscapaciteit", zegt Timmermans. "De creatie van een bijkomende, sterke Vlaamse visverwerker is daarom erg belangrijk voor het Vlaamse ecosysteem." 

De broers Timmermans willen ook graag minder bekende vissoorten uit de Noordzee, zoals rode poon, pieterman, zeekat en de hondshaai promoten in ons land. Deze vissoorten zijn weinig populair en worden door de vissers als bijvangst bestempeld. Door deze bijvangst op te waarderen zou een beter inkomen voor de Vlaamse vissers gegenereerd kunnen worden. De sector kent al langer moeilijke tijden en onze vissersvloot is teruggevallen tot 55 boten, alhoewel er de laatste tien jaar wel geïnvesteerd werd in nieuwbouw. Enerzijds beperkten de oprukkende windmolens in de Noordzee de bewegingsruimte en anderzijds neemt de ook in deze sector de regeldruk toe.

Tijdens zijn presentatie hekelde Premereur bijvoorbeeld het strenge quotum voor tong, veruit de belangrijkste vis voor de Vlaamse zeevissers. “Het toegestane quotum kan op twee dagen gevangen worden op de Ierse zee. Wij proberen nu met onderzoeken aan te tonen dat het quotum niet in verhouding staat met het visbestand”, vertelt hij.

Steven Timmermans toont minder populaire vis van de Noordzee2

Kiezen voor lokale vis

In de nieuwe fabriek van Alfa Fish wordt onder andere artificiële intelligentie ingezet die vissoorten herkent, waardoor men "nog efficiënter" kan werken. Door het nieuwe gebouw kan Alfa Fish de productiviteit doen stijgen van 1.800 ton per jaar naar 7.350 ton per jaar. Hiermee doet het bedrijf een gooi naar de hegemonie van West-Vlaamse visverwerkers. Het Kempense bedrijf wil uitgroeien tot één van de grootste Vlaamse afnemers op de Vlaamse visveiling.

De groei en de plannen van de jonge ondernemers konden op veel enthousiasme rekenen van de aanwezige politici die zich in de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni veelvuldig laten zien bij bedrijven. “De verduurzaming in de voedselsector lijkt wat achter te blijven bij de inspanningen in andere sectoren”, vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon die dit vooral wijt aan de consumentenvraag naar exotische producten. Volgens Jambon is de consumptie van lokale producten beter voor mens en klimaat.

Alfa Fish streeft naar een aandeel “Vlaamse” vis van 20 of 30 procent in het assortiment. Daarmee zou het hoger scoren dan de globale zelfvoorzieningsgraad. Deze ligt volgens Premereur op zo’n 14 procent. “De vissector is een absolute vraagmarkt. Het gros van de vis wordt geïmporteerd.” De belangrijkste vis voor de versmarkt is de zalm die wordt gevangen door Noorwegen en een marktaandeel heeft van 30 procent. De Noordzeetong blijft steken rond de 3 procent volgens gegevens van het agentschap van Landbouw en Visserij.

Jambon was tijdens de opening van de fabriek lovend over de ontwikkeling van het familiebedrijf en de ambitie om meer Vlaamse vissoorten aan de man te brengen. “In de voedselsector loopt verduurzaming wat achter op de inspanningen in andere sectoren. Dat heeft ook te maken met onze wensen als consument. Er wordt vaak voor exotische producten van overzee gekozen, terwijl er veel lokaal aanbod is. Vrijdag is bij menig Vlaams gezin nog steeds visdag. Maar er ligt zelden een lokale vis op bord. Door hier verandering in te brengen neemt de klimaatafdruk van de vissector ook af.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek