"Vissers moeten ademruimte en erkenning krijgen"
nieuwsDat de visserijsector het de laatste jaren niet makkelijk heeft, blijkt uit allerhande cijfers: het aantal vissersboten en bemanningsleden daalt, de uitvoer neemt af en de visprijs zakt verder weg. Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, legt de vinger op de wonde: "Het probleem is de extreme regelgeving op zee. Geef onze vissers de nodige ademruimte en erkenning."
Emiel Brouckaert analyseert in de Krant van West-Vlaanderen de huidige malaise in de visserijsector: "Er zijn verschillende problemen. Enerzijds liggen de productiekosten zeer hoog, blijven de brandstofprijzen stijgen en wordt het vistuig, het materiaal, de vaartuigen, de vervangstukken, enzovoort, hoe langer hoe duurder. Anderzijds blijven de visprijzen dalen - de afgelopen maanden met liefst tien procent - waardoor de vissers momenteel niet meer uit de kosten geraken."
Ook andere factoren spelen mee: "De economische crisis heeft er voor gezorgd dat de export naar Zuid-Europa flink gedaald is. In België blijft de visverkoop wel stabiel, al ondervinden we stevige concurrentie van ingevoerde aquacultuurproducten als tilapia en pangasius die vooral voor verwerkte vismaaltijden gebruikt worden. Als je weet dat slechts 15 procent van de Belgische visvangst als vers product wordt verkocht, dan weet je dat de prijs onder druk staat."
Brouckaert roept dan ook op om meer Belgische vis te kopen: "Als we onze visserij willen redden, dan zullen we onze verse Noordzeevis én de plaatsen waar die vis te verkrijgen is, moeten promoten. Denk maar aan de kleine viswinkels, de markt en de vistrap." Verder is de steeds strengere regelgeving een doorn in het oog van de Belgische vissers: "De kleine vissers gaan gebukt onder de extreme regelgeving."
"De plaatsinperking op zee die kadert in de Europese Natura 2000-doelstellingen duwen de vissers nog meer van de kust weg. Nochtans is de impact van onze kleine vloot op de maritieme ecosystemen klein. Want hoe kan je een grote impact hebben met slechts 80 operationele schepen, waarvan er maar 15 in onze kustwateren vissen?", vraag Brouckaert zich af.
Hoe moet het dan verder met de Belgische visserij? "We moeten de visserij weer aantrekkelijk maken voor jongeren, bijvoorbeeld via deeltijds onderwijs. Want voldoende bemanning vinden wordt steeds meer een probleem. Toch blijf ik hoopvol. Onze visserij kan bogen op een eeuwenlange traditie en maakt deel uit van de eigenheid van onze kust. Onze vissers moeten de nodige ademruimte en erkenning krijgen."
Bron: Krant van West-Vlaanderen