Visserijconflict escaleert: Frankrijk neemt op 2 november vergeldingsmaatregelen

Frankrijk gaat vanaf 2 november vergeldingsmaatregelen invoeren als de Britse regering zich niet soepeler opstelt bij het verlenen van vergunningen aan Franse vissers. “In een eerste fase gaan we systematische douanecontroles en sanitaire controles uitvoeren op producten die in Frankrijk aankomen vanaf de andere kant van het Kanaal”, zegt regeringswoordvoerder Gabriel Attal. “Ook komt er een verbod op het invoeren van visproducten uit Groot-Brittannië.”

28 oktober 2021  – Laatste update 28 oktober 2021 18:26
Lees meer over:

Daarmee lost de Franse regering een eerste salvo aan maatregelen in het visserijconflict dat al enige tijd aansleept tussen beide landen. Het brexitakkoord van eind vorig jaar voorziet dat Europese vissers verder in bepaalde Britse wateren kunnen vissen, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze er voordien ook al aan de slag waren. De Fransen en Britten ruziën echter al het hele jaar over hoeveel en welke bewijzen de vissers precies moeten voorleggen. 

Voor de betwiste visgebieden, de zone van 6 tot 12 mijl van de Britse kust en de Kanaaleilanden, hebben de Britse regering en de lokale autoriteiten op Jersey tot dusver iets meer dan 200 vergunningen uitgereikt. Frankrijk eist er nog 244.

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune vindt dat de maat vol is. "Als na tien maanden en een heleboel technische discussies nog steeds 45 procent van de vistoelatingen niet in orde zijn, dan is dat een politieke keuze", sneert hij. Beaune vindt het jammer maar wel noodzakelijk dat de Fransen zulke strenge maatregelen hebben moeten nemen. 

Twee fases

Het land gaat daarom over tot een eerste reeks vergeldingsmaatregelen vanaf 2 november. In een tweede fase wil het land zijn dreigement rond energiemaatregelen die de stroomtoevoer voor de Kanaaleilanden aan banden leggen, hard maken. “De details worden spoedig meegedeeld. Wij vragen enkel dat het brexitakkoord wordt gerespecteerd", zei Attal na de Franse ministerraad. "Ons geduld heeft zijn limieten bereikt".

Dat de relatie onder hoogspanning staat, blijkt ook uit het feit dat Frankrijk in de nacht van woensdag op donderdag twee Britse vissersboten gewaarschuwd heeft die voor de kust van de Franse plaats Le Havre aan het vissen waren. Eén van de twee boten werd door de Franse autoriteiten naar de haven van Le Havre gestuurd. De kapitein van de boot riskeert een juridische procedure en mogelijk wordt de gevangen vis in beslag genomen. Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet de juiste rechten om in de Franse wateren te vissen.

"Teleurstellend en disproportioneel"

"De Franse dreigementen zijn teleurstellend en disproportioneel, en komen niet overeen met wat we zouden kunnen verwachten van een bondgenoot en dichte partner", zegt een Britse regeringswoordvoerder in een reactie. “Als die dreigementen werkelijkheid worden, dan komt er een gepast en weloverwogen antwoord".

David Frost, binnen de Britse regering bevoegd voor de brexit, liet al weten dat Londen nog geen officiële communicatie kreeg van Parijs, en dus hoogdringend op zoek is naar verduidelijking over de Franse plannen.

Ook Vlaamse vissers wachten nog op licentie

Ook in ons land zijn er nog vijf vaartuigen die wachten op een vislicentie voor de Britse 6-12-mijlszone. Een paar ervan hebben met overmacht te maken zoals een vaartuig dat schipbreuk heeft geleden of een reder die overleden is. De verhoogde aandacht van de afgelopen weken heeft er wel voor gezorgd dat het dossier in een stroomversnelling zit. Zeventien vaartuigen hebben wel al een licentie voor de 6-12 mijlszone gekregen.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) is niet te spreken over de houding van het Verenigd Koninkrijk. “Ik ga ervan uit dat dit snel opgelost geraakt en dat het Verenigd Koninkrijk zich aan de initiële afspraken houdt”, antwoordde ze op een parlementaire vraag van Cathy Coudyser (N-VA) en Bart Tommelein (Open Vld). Samen met tien andere landen ondertekende de minister tijdens de laatste Europese raad een gemeenschappelijke verklaring met kritiek op de manier van werken van het Verenigd Koninkrijk. Met de verklaring roepen die landen het Verenigd Koninkrijk op om zo snel mogelijk werk te maken van de toekenning van de licenties. 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek