Vion-dochter rolt concept biologisch varkensvleesketen uit in België

De groeiende vraag naar lokaal geproduceerd voedsel was voor biologische vleesproducent De Groene Weg, dochteronderneming van VION, aanleiding om zijn concept ook uit te rollen in België. Enige tijd geleden vond het in varkenshouder Nico Vandendriessche, uit het Waalse Les Bons Villers, de eerste leverancier. “Dat is puur toevallig. Eigenlijk ligt onze focus om Vlaanderen”, vertelt woordvoerder Joyce van den Bos die aangeeft dat het bedrijf alleen in zee gaat met omschakelaars of biologische bedrijven die nog geen afname partners hebben. Dat was met Vandendriessche het geval.

19 mei 2022  – Laatste update 19 mei 2022 11:31
Lees meer over:
Nico Vandendriessche

Na een brand, die zijn gangbare varkensbedrijf verwoestte, besloot deze Waalse varkenshouder enige jaren geleden om te schakelen naar de biologische varkenshouderij. “Ik ervaarde steeds meer minder draagvlak vanuit de maatschappij voor de gangbare varkenshouderij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan nadenken hoe ik mijn bedrijf opnieuw wilde opbouwen. Bovendien ben ik de afgelopen jaren vader geworden van drie zonen. Ik wilde mijn bedrijf heropbouwen met het oog op de toekomst”, vertelt Nico Vandendriessche

Ik ervaarde steeds meer minder draagvlak vanuit de maatschappij voor de gangbare varkenshouderij. Daardoor ben ik gaan nadenken hoe ik mijn bedrijf opnieuw wilde opbouwen

Nico Vandendriessche - Biologische varkensboer

De Waal kijkt tevreden terug op de overstap. “Er is nu veel meer contact met de varkens. Het dier staat echt centraal. Ik boer nu eigenlijk zoals mijn opa en oma in de jaren ‘50/’60, maar wel op een grotere en modernere manier.” Deze week leverde hij de eerste varkens aan De Groene Weg. Deze dieren zullen nog in het VION-filiaal in Apeldoorn geslacht en verwerkt worden, maar op termijn wil de biologische vleesproducent een slachthuis in België inschakelen. De verwerking zal wel voorlopig nog in Nederland blijven.

Aanbod afstemmen op de vraag

De Groene Weg, die al veertig jaar actief is in Nederland waar zo’n 2.300 varkens per week verwerkt worden, ziet een groot potentieel in België. Op dit moment is het bedrijf met een aantal Vlaamse varkenshouders, die omschakelen naar biologische veeteelt, in gesprek. “Wij willen het aanbod afstemmen op de vraag, zoals we dat ook in Nederland doen”, vertelt Van den Bos over de ketenaanpak. Het bedrijf denkt met deze ketenaanpak ook anderen gangbare Belgische varkenshouders te kunnen inspireren om te schakelen naar biologisch.

De Groene Weg is niet de eerste biologische varkensvleesketen in België. Enkele jaren geleden besloten BioVar.be, Delavi en Colruyt Group de handen in elkaar te slaan om een 100 procent Belgische varkensvleesketen te ontwikkelen. BioVar zorgt voor de kweek van biovarkens en Delavi staat in voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group biedt het vlees in zijn winkels aan.

BioVar.be huldigt gloednieuwe biovarkenssstal in
Uitgelicht
In een gloednieuwe biologische varkensstal in Ruiselede werden afgelopen weekend de eerste biggen geboren. Het betekent de start van een samenwerkingsovereenkomst tussen BioVa...
7 januari 2019 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek