Vijf voedseltafels werken voedselideeën voor de toekomst uit

Vijf voedseltafels krijgen van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) samen 250.000 euro om hun idee over voedsel van de toekomst uit te werken tot een voldragen project. Het gaat onder meer om een platform rond dienstengebaseerde verdienmodellen, de veredeling en verwerking van nieuwe lokale variëteiten of de ontwikkeling van een concept van oogstaandelen in de akkerbouw.

6 januari 2022  – Laatste update 7 januari 2022 17:50
Lees meer over:

In de zomer van 2021 werd de Go4Food-oproep gelanceerd die zich richtte op “voedselveranderaars” die een beloftevol idee rond voedsel voor de toekomst hadden. “Met 79 inzendingen was deze oproep een groot succes”, zegt het Departement Landbouw en Visserij dat uit alle inzendingen die ideeën met de grootste impact selecteerde. “Deze zullen verder worden uitgewerkt door middel van samenwerking in zogenaamde voedseltafels. De indieners van de ideeën krijgen daarbij de steun van een brede voedselcoalitie. Zij faciliteren de totstandkoming van concrete acties, spreken hun netwerk aan en bieden relevante expertise aan.”

Platform voor dienstengebaseerde businessmodellen

Eén van de vijf voedselveranderaars die nu ‘seed money’ krijgt, is de Universiteit Gent. De universiteit wil de sector van korteketenproducenten verenigen in een platform rond dienstengebaseerde verdienmodellen. “In CSA-landbouwbedrijven kopen consumenten geen groenten, maar toegang tot de boerderij. Ze betalen jaarlijks lidgeld en ontvangen in ruil een oogstaandeel in de vorm van zelfpluk of pakketten”, klinkt de uitleg van de initiatiefnemers.

Volgens hen hebben dienstengebaseerde businessmodellen eigenschappen die uniek zijn om de logistieke nadelen van de korte keten te verkleinen en de voordelen ervan beter tot hun recht te laten komen. “Met ons project willen we een platform dat ontwikkeld is voor het beheer van zelfoogstboerderijen, openen voor alle korteketenproducenten”, luidt het.

quinoa-carrefour-eigenkweek-teelt-469

Oogstaandelen in akkerbouw

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant wil eveneens ideeën uit de CSA-landbouw gebruiken door het concept van oogstaandelen te introduceren in de akkerbouw. “Zelfplukboerderijen tonen aan dat geëngageerde consumenten bereid zijn om te participeren in het teeltrisico van de boer”, aldus het Praktijkpunt dat tegelijk vaststelt dat nieuwe teelten zoals quinoa of linzen noodzakelijkerwijs op een veel grotere schaal geteeld worden dan de groenten op een CSA-bedrijf. Dat is een gevolg van een machinale oogst en het sorteerproces dat aan een verwerker wordt uitbesteed.

“Dat staat vaak haaks op de wens van een landbouwer om een nieuwe teelt op bescheiden schaal te introduceren op het bedrijf. Daarom willen we consumenten tussen zaai en oogst laten intekenen op één of meerdere oogstaandelen van 10 vierkante meter, wat overeenkomt met 2 kilo quinoa of linzen”, licht het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant toe.

Veredeling en verwerking nieuwe lokale variëteiten

De Katholieke Hogeschool Vives Zuid gaat liefhebbers, landbouwers, scholen en wetenschappers samenbrengen rond de veredeling en verwerking van nieuwe lokale variëteiten, zoals bataat en yacon. “Dat speelt in op de vraag van consumenten naar extra diversiteit in het groenterek, versheid en nabijheid. Ook andere innovatieve knolgewassen zoals oca, mashua en gember staan op ons verlanglijstje”, aldus Vives.

voedselbos_Agroforestry Vlaanderen

Voedselbosstrategie voor heel Vlaanderen

Het Food Forest Institute diende een project in om een voedselbosstrategie uit te werken voor heel Vlaanderen. Het instituut wijst er op dat Vlaanderen meer bomen nodig heeft om klimaatrobuust te worden. “Een voedselbos biedt op dat vlak kansen omdat je slechts eenmalig bomen moet planten, terwijl het wel voor decennia voedsel produceert onder de vorm van noten of fruit”, klinkt het.

“Bijkomende voordelen zijn dat bomen voor warmtebuffering, CO2-opslag en bodemopbouw zorgen. En ze zijn een thuis voor biodiversiteit. Bovendien kunnen voedselbossen de burger dichter bij de voedselproductie brengen en een buffer zijn tussen steden en het agrarisch gebied. Voedselbossen kunnen het huidige landbouwsysteem versterken.”

Volle brooddozen

Een ander initiatief wil de problematiek van lege brooddozen aanpakken. Via Brood(doos)nodig?! wil Enchanté vzw ouders, leerkrachten, familie en buren warm maken om een kleine gift of traktatie te doen om zo een verschil te maken voor kinderen en jongeren door hen een gezonde maaltijd voor te schotelen. “Leren, spelen en je concentreren lukt niet met een lege maag. We willen de vertrouwenspersonen op school inschakelen om de bijdragen te gebruiken om leerlingen te ondersteunen voor wie zo’n solidaire maaltijd welgekomen is”, legt de vzw uit.

weekKK-crevits-smaakttest-aardbei-1250

Deze voedseltafels zullen een hefboomeffect hebben en winst opleveren voor de boer en de burger, voor onze economie en onze maatschappij

Hilde Crevits - Vlaams minister voor Landbouw en Voeding (CD&V)

Naast deze vijf voedseltafels die nu van start kunnen gaan, zijn er al vier andere voedseltafels aan het werk. “Zij gaan op zoek naar gedragen oplossingen voor voedselreststromen, willen landbouwers en andere schakels in de keten samenbrengen rond innovatie en duurzaamheid, pionieren met een verdienmodel voor de landbouwer rond carbon farming en brengen schoolkinderen in contact met de land- en tuinbouw”, aldus het Departement Landbouw en Visserij.

Minister Crevits is heel blij dat er intussen 9 voedseltafels zijn die op een creatieve en innovatieve manier werken rond de verschillende uitdagingen waarmee ons voedselsysteem te kampen heeft. “Dat zal een hefboomeffect hebben en levert winst op voor de boer en de burger, voor onze economie en onze maatschappij”, zegt Crevits.

Voedselstrategie en voedseltop

In 2022 wil de minister verder werk maken van haar voedselstrategie. “Een brede voedselcoalitie, samengesteld uit vertegenwoordigers uit de agrovoedingsketen, onderzoek en beleid, werkt samen verder aan zo’n toekomstgerichte strategie met doelstellingen en concrete acties.” Vier strategische doelstellingen werden daarbij vooropgesteld: voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie, voedsel verbindt boer en burger, circulaire en duurzaam ondernemen voor de toekomst en gezonde en duurzame voeding voor iedereen.

Op 29 november 2022 zal deze voedselstrategie worden voorgesteld op de Vlaamse voedseltop. Ook zullen de succesvolle projecten er een stand van zaken geven.

12 projecten kunnen uitgroeien tot vlaggenschip van Vlaamse voedselstrategie
Uitgelicht
Twaalf ideeën van voedselveranderaars die zullen uitgewerkt worden tot voldragen projecten, dat is het resultaat van de eerste projectoproep Go4Food. “Dit zijn stuk voor stuk...
21 oktober 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek