header.home link

VIB neemt CropDesign over van BASF en lanceert eerste agrobiotech-incubator

5 januari 2021

De Duitse chemiereus BASF stoot zijn biotechnologiebedrijf CropDesign, gevestigd in Nevele, af. Het Vlaamse onderzoeksinstituut VIB zal de site omvormen tot een agrobiotech-incubator voor start-ups die bezig zijn met gewasonderzoek. “De nieuwe incubator wordt een inspirerende biotoop voor start-ups die werken aan de toekomst van duurzame landbouw en voedselproductie”, aldus Vlaams Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Zo versterken we de toppositie van Vlaanderen in de biotechsector voor de agro-industrie van landbouw en voeding.”

Lees meer over:
cropdesign-serre-nevele-BASF-1250

CropDesign werd in 1998 opgericht als een spin-off van VIB en is uitgegroeid tot een biotechnologisch bedrijf dat gespecialiseerd is in plantenfenotyperingstechnologie. VIB koopt de site nu over van BASF en zal er samen met ILVO een incubator oprichten voor startende ondernemers.

We willen van Vlaanderen een koploper maken in de eiwittransitie

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Boost voor landbouwonderzoek

In en rond Gent zijn tal van innovatieve kleine en grote agrobiotech-bedrijven actief, die deel uitmaken van een dynamische cluster. Deze bedrijven vertalen fundamenteel onderzoek naar landbouwkundige innovaties, zoals klimaatbestendige gewassen, gewassen die een belangrijke rol spelen in de eiwittransitie en duurzame bodemverbeteraars.

“Met de nieuwe incubator willen we ondernemers alle kansen geven om hun bedrijf in Vlaanderen te ontwikkelen”, vertelt Jérôme Van Biervliet, algemeen directeur bij VIB. “De start-ups kunnen profiteren van het unieke ecosysteem.” De ondersteuning van het programma door VIB en ILVO opent bovendien heel wat deuren voor jonge bedrijven: naast netwerking en coaching, worden ook samenwerkingsmogelijkheden verkend. 

“Fundamenteel wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen van concrete toepassingen in de landbouwpraktijk vormen een sterke combinatie”, stelt Joris Relaes van ILVO. “De site in Nevele biedt hoogtechnologische serreruimtes en een hypermoderne infrastructuur voor gewasonderzoek. Die zullen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nuttige innovatieve producten in de plantenwereld.”

cropdesign-serre-planttray-nevele-BASF-1250

Eiwittransitie

Het initiatief kan op de steun rekenen van de Vlaamse overheid, die met 500.000 euro over de brug komt. “De nieuwe incubator past binnen het relanceplan om innovatie te combineren met het creëren van economische impact na de coronacrisis. Bovendien willen we van Vlaanderen een koploper maken in de eiwittransitie. De overstap naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten in onze voeding is immers een grote maatschappelijke uitdaging”, aldus minister Hilde Crevits.   

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek