"ViA Ronde Tafel is slechts een startpunt"
nieuwsTijdens Agriflanders vond een eerste rondetafel plaats tussen de voedingsindustrie en de landbouwsector. Vanuit voorbeelden uit de praktijk werd gediscussieerd over duurzaamheid, samenwerking en innovatie in de voedselketen. “Dit is slechts een startpunt”, zegt woordvoerder van Landbouw en Visserij, Patricia De Clercq. “In een volgende fase worden de resultaten van de rondetafel besproken en vertaald naar acties.”
Tijdens de ViA Ronde Tafel op Agriflanders stond ‘de open ondernemer’ met het thema ‘Samenwerking en innovatie in de agrovoedingsketen’ centraal. “Samenwerking en innovatie zijn immers onontbeerlijk voor een duurzame toekomst als ondernemer, als bedrijf én als sector”, benadrukte Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters. Alle schakels uit de agrovoedingsketen werden uitgenodigd, zodat iedereen een bijdrage kon leveren vanuit de eigen expertise en ervaringen.
In een eerste werkgroep werden ideeën uitgewisseld over het thema ‘Ondernemen is samen durven veranderen’. Meer bepaald werd gediscussieerd over de vraag ‘Hoe kunnen de landbouwsector en voedingsindustrie elkaar helpen en zelfs versterken?’. Op die manier werd gezocht naar mogelijke win-winsituaties. “Een mogelijke vorm is het aanwenden van nevenstromen of bijproducten van de eigenlijke productie, zoals de productie van schuimaarde als bodemverbeteraar in de suikerbietenraffinaderij”, verklaart werkgroepvoorzitter Claire Bosch van de Federatie voedingsindustrie Fevia.
In de tweede werkgroep ‘De consument vraagt, de ondernemer draait’ stonden dan weer duurzaamheid en de economische leefbaarheid daarvan centraal. Er werd gepraat over duurzame productieoplossingen waarbij zowel de samenleving, de planeet als het bedrijf baat hebben. “Elke schakel in de keten heeft daarbij zijn verantwoordelijkheid te dragen”, klonk het. “Belangrijk in dit verhaal is dat duurzaamheid geen markt op zich moet worden, maar dat de markten zelf meer duurzaam moeten worden”, vat groepsvoorzitter Luc Van Bellegem van VLAM samen.
De derde werkgroep ‘Ondernemen = innoveren²’ handelde over innovatie en het belang van samenwerkingsverbanden daarbij. “Samenwerking stimuleert kennisverspreiding, wat leidt tot nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten”, stelt Ilse Geyskens van het Innovatiesteunpunt. Behalve samenwerking werd de invoering van een soort van innovatievoucher geopperd om vernieuwing te stimuleren. “Dat kan immers de drempel verlagen”, legt Geyskens uit.
De vierde werkgroep, ten slotte, droeg de naam ‘Ondernemers zijn partners in de keten’. Daarbij stonden het interprofessioneel akkoord (IPA’s) en de dedicated supply chain centraal. Een IPA is een soort raamcontract dat een aantal principes schetst van de voorwaarden en prijzen waaraan boeren en afnemers handel drijven. In de werkgroep werden de voordelen, noodzakelijke inhoud, afsluiting en naleving besproken. Daarnaast werd gediscussieerd over de voor- en nadelen van een dedicated supply chain, waarin een afnemer zich bindt aan een beperkt aantal toeleveranciers en omgekeerd, in ruil voor een langlopend contract.
Na afloop van de Via Ronde Tafel, werd benadrukt dat dit slechts een startpunt was. “Het echte werk moet nog beginnen”, stelt woordvoerder van Landbouw en Visserij, Patricia De Clercq. “In een volgende fase zitten de voorzitters van de werkgroepen opnieuw samen om de resultaten te bespreken en te vertalen naar acties. Ook zal worden gekeken naar aspecten die in de toekomst meer moeten worden uitgediept.”
Bron: Landbouw en Visserij/Het Nieuwsblad
Beeld: Vlaanderen in Actie