nieuws

Verzurende emissies bijna gehalveerd sinds 1990

nieuws
Er worden elk jaar minder vervuilende stoffen geloosd in de Vlaamse lucht. Dat is te danken aan inspanningen van de overheid, de industrie en ook de landbouw. Zo nam de verzurende emissie, die voor de de zure regen verantwoordelijk is, sinds 1990 met 42 procent af. Dat blijkt uit het jaarverslag over de luchtkwaliteit van de VMM.
30 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Er worden elk jaar minder vervuilende stoffen geloosd in de Vlaamse lucht. Dat is te danken aan inspanningen van de overheid, de industrie en ook de landbouw. Zo nam de verzurende emissie, die voor de de zure regen verantwoordelijk is, sinds 1990 met 42 procent af. Dat blijkt uit het jaarverslag over de luchtkwaliteit van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Uit de inventaris van de lozingen in de lucht blijkt volgens een mededeling van de VMM dinsdag dat de uitstoot van vervuilende stoffen elk jaar vermindert. Zo is de uitstoot van dioxines sinds 1990 met 84 procent gedaald. De emissies van fijn stof daalden vorig jaar tot 82 procent van het niveau van 1995.

Nog goed nieuws is dat de uitstoot van ozonvormende stoffen, vooral stikstofdioxiden en vluchtige stoffen, in dezelfde periode met 31 procent is gedaald. Die uitstoot, voornamelijk veroorzaakt door verkeer en industrie, draagt bij tot de overschrijding van de ozondrempel op warme dagen. De ozonafbrekende emissies, die het gat in de ozonlaag creëren, zijn sinds 1995 gedaald met liefst 63 procent.

Minder positief is dat Vlaanderen geen greep lijkt te krijgen op de uitstoot van broeikasgassen. Die vertoont nog steeds een stijging ten opzichte van het niveau van 1990. Op 16 februari 2005 wordt het Kyoto-protocol van kracht. België heeft zich ertoe verbonden tegen 2012 de broeikasgasemissies met 7,5 procent te verminderen tegenover het niveau van 1990. Volgens de laatste beschikbare gegevens zijn ze met zowat vier procent gestegen, aldus de VMM.

Vlaanderen respecteert alle huidige Europese normen, meldt de VMM voorts, maar het zal moeilijk worden een aantal toekomstige, strengere normen te halen. Het gaat daarbij vooral om fijn stof. Die norm wordt op 1 januari aanzienlijk verscherpt. Modelstudies tonen aan dat Vlaanderen samen met Nederland en het westen van Duitsland en de regio Milaan, tot de hotspots van verontreiniging door fijn stof hoort.

Een andere toekomstige norm die problemen dreigt op te leveren, is die voor stikstofdioxide. Die moet worden gehaald tegen 2010. Vooral in verkeersdrukke omgevingen in de Antwerpse agglomeratie kunnen de toekomstige waarden te worden overschreden. Onlangs bleek nog uit satellietbeelden dat Vlaanderen tot de vijf meest verontreinigde regio's behoort. Dat de meting van de luchtkwaliteit niet altijd de verhoopte resultaten oplevert, komt onder meer doordat Vlaanderen klein is en dichtbevolkt. Het heeft ook een hoge economische activiteitsgraad en een bijzonder druk wegverkeer.

Daarnaast wijst de VMM ook op de rol van de grensoverschrijdende vervuiling. Om een beter zicht te krijgen op de impact daarvan, werd een nieuw onderzoek gestart. Dat heeft als doel de luchtvervuiling tussen Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen in kaart te brengen, de meetmethodes op elkaar af te stemmen en de meetgegevens via een databank ter beschikking te stellen.

Meer informatie: Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2003

Lees ook: geVILT: Vlaamse landbouw vermindert uitstoot broeikasgassen

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek