header.home link

Verzengende hitte bedreigt Indische tarweoogst

3 mei 2022

India wordt geteisterd door extreme hitte met recordtemperaturen tot boven de 45 graden. Ook de tarweoogsten in het land – de tweede grootste producent ter wereld – zijn bedreigd.

Lees meer over:

Afgelopen maanden stegen de temperaturen in de noordelijke staten van India tot de hoogste in decennia. Zo was de maand maart de warmste in meer dan 120 jaar. Miljoenen mensen kreunen onder de verschroeiende hitte en er is nog niet meteen afkoeling in zicht, volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het Zwitserse Genève.

De verzengende hittegolf heeft ook een negatieve invloed op de Indiase tarwevelden, de boeren zien hun oogst verschrompelen net tijdens een cruciale groeiperiode. De opbrengsten zullen dit seizoen naar schatting met 10% tot 50% dalen, zegt databureau Bloomberg op basis van een bevraging bij een aantal boeren en overheidsfunctionarissen.

Alweer pech voor tarwevoorziening

De verminderde opbrengst zou een nieuwe klap kunnen zijn voor de wereldwijde tarwevoorziening. Door de oorlog in Oekraïne is de export compleet verstoord, en werd er al gewaarschuwd voor wereldwijde voedseltekorten. Landen die veel tarwe importeren zoals Egypte gingen op zoek naar alternatieven en India profileerde zich als nieuwe graanschuur, al heeft het land niet echt de traditie om veel graan te exporteren. India is de tweede grootste graanproducent ter wereld, maar exporteert slechts tien procent van zijn productie.

Uitgelicht
India wil het komende jaar een record van 15 miljoen ton tarwe uitvoeren, dubbel zoveel als de meer dan 7 miljoen ton vorig jaar, meldde minister van Voedsel en Handel Piyush...
19 april 2022 Lees meer

De Indiase minister van Voedsel en Handel voorspelde dat India dit jaar maar liefst 15 miljoen ton tarwe zal exporteren, een record en het dubbele van wat het vorig jaar heeft verscheept, maar de verzengende hitte zet dit plan op de helling. Twee derde van de Indiërs werkt nog in de primaire sector en misoogsten hebben dus meteen zware gevolgen. Toch zit het land met een enorme reserve aan tarwe, omdat er vorig jaar recordoogsten waren. Begin april had India bijna 19 miljoen ton graan opgeslagen, meer dan dubbel zoveel als wat de overheid voorschrijft, schrijft De Tijd.

Bron: De Tijd / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek