"Verschuif het niet benutte deel crisissteun naar 2015"
nieuwsDe lidstaten hebben hun claims om Europees geld ter compensatie van het niet oogsten van groenten en fruit en het uit de markt nemen van product fors naar beneden bijgesteld. Nu Europa er goedkoper dan eerst gedacht vanaf komt, vraagt landbouwkoepel Copa-Cogeca om in 2015 opnieuw steun te voorzien voor de verschillende getroffen sectoren zodat de markt niet in elkaar stort.
Copa-Cogeca is ontgoocheld dat de Europese Commissie het eerste luik noodhulp voor de sector, dat de impact van het Russische handelsembargo op de groente- en fruitmarkt moest verzachten, zo snel heeft opgeschort. Daardoor zal slechts een deel van het budget dat gereserveerd werd ter ondersteuning van de tuinders en fruittelers effectief besteed worden.
Terwijl er oorspronkelijk 125 miljoen euro voorzien was ter compensatie van het niet oogsten of uit de markt nemen van product, zijn er voor minder dan 40 miljoen euro gerechtvaardigde en bevestigde claims van producenten. Vlaanderen en Wallonië hebben samen 5,37 miljoen euro EU-steun aangevraagd voor hun groente- en fruittelers. De ongeveer 85 miljoen euro uit de Europese pot die niet benut zal worden door de lidstaten, moet volgens de landbouwkoepel gebruikt worden voor een nieuw pakket steun dat de landbouwmarkten in 2015 overeind kan houden.
Secretaris-generaal Pekkka Pesonen meent dat de deadline voor de steunaanvraag te kort was zodat telers onvoldoende tijd hadden om erop in te gaan en nationale overheden niet in staat waren om de claims te verifiëren in zo’n korte tijdspanne. Gelet op de in ons land ongelijke verdeling van de claims is er nog een andere mogelijke verklaring, namelijk dat de compensatie voor het niet oogsten van fruit wel wist te overtuigen maar de vergoeding voor het niet of groen oogsten van groenten te laag was om producenten over de streep te trekken.
Verder herinnert Copa-Cogeca Europa eraan dat ook de varkens- en melkveehouders dringend nood hebben aan steun. De varkenssector wordt al sinds februari geconfronteerd met een uitvoerstop naar Rusland. In normale omstandigheden heeft bijna een kwart van de Europese varkensvleesexport (in waarde, nvdr.) Rusland als bestemming. Vooral de export van varkensvet en andere bijproducten loopt nu mank. Copa-Cogeca rekent op de EU om promotiecampagnes voor varkensvlees te ondersteunen, evenals de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten.
Dat de Europese Commissie vroegtijdig de stekker heeft getrokken uit de steunregeling voor private opslag van kaas frustreert de landbouwkoepel. “De steun zou nog open moeten staan voor een aantal landen die hun kaasexport ernstig verstoord weten.” Over de interventieprijs voor melk zegt Copa-Cogeca dat die dringend omhoog bijgesteld moet worden om in verhouding te staan tot de sterk gestegen productiekosten.