Verhoging vangstquotum kabeljauw met 11 procent
nieuwsElk jaar in de herfst evalueren de visserijministers van de verschillende Europese landen de adviezen van een internationale wetenschappelijke raad die de visbestanden wereldwijd in het oog houdt. Op basis daarvan lanceren ze dan een 'visquotum' voor het komende jaar. Dat bepaalt hoeveel ton er van elke vissoort mag opgehaald worden. Belgische vissers halen voornamelijk schol en kabeljauw binnen. Die quota belangen hen dus het meest aan. Van schol mag er twee procent minder worden opgehaald. De haringvangst, die in ons land niet zo belangrijk is, zal met 41 procent worden ingeperkt.
Van kabeljauw zal er flink meer mogen gevangen worden in 2008, 11 procent om precies te zijn, goed voor 2.195 ton in de Noordzee. "De vissen hebben zich in 2005 bijzonder goed voortgeplant, waardoor het visbestand weer groter is", verklaart Wim Demaré van het ILVO de stijging. "Een duidelijke reden voor die groei is er niet". Twee weken geleden werd er nog een algemeen vangstverbod voor kabeljauw in de Noordzee afgekondigd, omdat België de totale toegestane vangst voor het hele jaar al had bereikt. Die totale toegestane vangst zal voor volgend jaar alvast hoger liggen.
Niet alle deskundigen juichen het optrekken van het quotum toe. "Kabeljauw is al tien jaar lang een soort die het niet makkelijk heeft", weet marinebioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Door de overbevissing zijn er bijna geen grote kabeljauwen meer, die werden allemaal weg gevist. Jammer, dat zijn net degene die veel eitjes leggen en voor veel nakomelingen zorgen. Daarnaast hebben kleine vissen die net uit het ei komen vaak te weinig voedsel door de opwarming van de aarde. De kreeftjes die ze normaal eten zijn er niet meer. Nu al meteen een nieuw stuk populatie weghalen, lijkt me niet verstandig". Of het hogere visquotum de prijs van kabeljauw zal beïnvloeden, kunnen de deskundigen niet inschatten.(KS)
Meer informatie: Vangstmogelijkheden 2008
Bron: Het Laatste Nieuws