header.home link

Vergunning voor uitbreiding slachthuis Tielt geweigerd

24 maart 2023

Het slachthuis Debra-Meat in Tielt krijgt definitief geen vergunning om zijn slachtcapaciteit uit te breiden van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had die vergunning begin vorig jaar al geweigerd. Debra-Meat trok tegen die beslissing naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen maar die bevestigde dat de weigering correct is gebeurd.

Lees meer over:

Het slachthuis had in 2021 een omgevingsvergunning gekregen van het West-Vlaamse provinciebestuur. Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie gingen erna in beroep bij minister Demir. Demir besliste in januari vorig jaar te weigeren waarop Debra-Meat naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trok.

De Raad oordeelde dat minister Demir de vergunning correct heeft geweigerd omwille van de geluidsoverlast voor de omgeving. De Raad stelt dat ze de weigeringsbeslissing voldoende motiveert. De uitbaters van het slachthuis tonen volgens de Raad niet aan dat de gemaakte beoordeling onredelijk is of steunt op onjuiste gegevens. En omdat minstens één weigeringsgrond overeind blijft, blijft de beslissing geldig.

"In veel dossiers is het een erg moeilijke afweging, maar deze aanvraag was zo klaar als een klontje: deze uitbreiding is onvergunbaar”, reageert minister Demir. “Ik ben dan ook tevreden dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat bevestigt.”

West-Vlaamse varkenshouders zullen hun dieren nog steeds kunnen slachten. “In de toekomst zullen er minder varkens zijn en zal er moeten gekeken worden hoe de bestaande capaciteit ingevuld zal worden”, aldus Michael Gore van Federatie Belgisch Vlees (FEBEV).

Uitgelicht
Hoewel de vraag naar mobiele slachtunits stijgt, wordt er getalmd met de uitwerking van het wettelijk kader. Dat blijkt uit de vraag van parlementslid Stijn De Roo (cd&v)...
27 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek