Vergunning nodig voor verwijderen invasieve planten?

Vlaams parlementslid Chokri Mahassine (sp.a) pleit ervoor dat uitheemse planten, die door overwoekering een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, zonder vergunning verwijderd kunnen worden. Vlaamse en lokale besturen stellen bestrijdingsplannen op voor die exoten, maar een particulier mag ze enkel met vergunning verwijderen.
29 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Vlaams parlementslid Chokri Mahassine (sp.a) pleit ervoor dat uitheemse planten, die door overwoekering een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, zonder vergunning verwijderd kunnen worden. Het gaat om zogeheten 'invasieve exoten' zoals de Amerikaanse eik en de vogelkers, waarvoor de Vlaamse en lokale besturen bestrijdingsplannen opstellen, maar die door een particulier enkel met een vergunning kunnen worden verwijderd.

"De overheid heeft een lijst van alle invasieve exoten die zij wil bestrijden. Er zijn zelfs speciale ploegen die in bossen bijvoorbeeld vogelkers verwijderen. Maar als particulier heb je wel een vergunning nodig. Wie vogelkers verwijdert zonder vergunning, riskeert zelfs een proces-verbaal. Het is toch onbegrijpelijk dat wie de overheid meehelpt om zijn doelstelling te bereiken, een vergunning of machtiging moet vragen", vindt Mahassine.

Hij stelt voor om de 'natuurvergunning' voor het bestrijden van invasieve exoten af te schaffen. "Zodra een plant op de lijst staat, moet die efficiënt en effectief bestreden worden. Dat draagt niet alleen bij aan het doel, namelijk het beschermen van plantensoorten en de biodiversiteit, maar is ook een administratieve vereenvoudiging", aldus Mahassine, die minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege oproept hier werk van te maken.

In haar antwoord verklaart Schauvliege dat invasieve exoten ook ecologische en landschappelijke functies kunnen hebben. "De natuurvergunning heeft de bescherming van vegetaties en kleine landschapselementen tot doel en bij de uitreiking van de vergunning kan een evenwicht worden gezocht tussen de verschillende aspecten", verklaart de minister. "Op elk moment laten ingrijpen door het kappen van (invasieve en exotische) bomen en heggen, kan bijvoorbeeld ecologische verbindingen of nestgelegenheid voor vogels schaden."

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek